Дълги години София беше избирана като естествената локация за развитие

...
</TD
>Дълги години София беше избирана като естествената локация за развитие
Коментари Харесай

Има ли IT компании в Русе

Дълги години София беше избирана като естествената локация за развиване на осведомителните технологии. Столицата продължава да е водеща при избора на младежи и компании, само че това не значи, че тя няма и своите негативни страни, които да насочат експертите към други градове в страната. 

Един подобен град е Русе, който повече от 10 години към този момент сполучливо притегля IT компании. Той стартира да се трансформира в привлекателна дестинация и на територията му има над 30 компании, в случай че погледнем

Благодарение на редица фактори, измежду които са университет, инфраструктура и положителни условия за финансиране, се откриват безчет благоприятни условия за работа във високопрофилни компании в региона. 

В тази публикация ще се опитаме да ви представим част от най-успешните компании на територията на града, повода те да избират Русе като дестинация и несъмнено, какви експерти се търсят в района.

Защо компаниите избират Русе

Русе е динамично разрастващ се град по поречието на река Дунав, който много бързо се трансформира в стопански водач в района. Ето и главните аргументи от ден на ден IT компании да се насочват към Русе:

Локация: Това е град с развита инфраструктура и промишленост, история и богат културен живот. Разположен е на кръстопът и е извънредно комфортен за пускане или пренасяне на бизнеса на територията на района. Това е и най-големият пристанищен и стопански център по Българското поречие, а на крайбрежната линия са ситуирани пристанища и терминали с национално и районно значение. 

Образование и претовареност: Голямо преимущество на града е Русенският университет “Ангел Кънчев ", който сполучливо приготвя IT експерти. Университетът си партнира с водещи IT компании в страната. Освен това е и доста новаторски, като се провеждат събития, където студенти и възпитаници могат да покажат свои разработки и да се срещнат с разнообразни бизнеси. 

Все повече одобрени софтуерни компании отварят офиси в града, заради съществуването на доста квалифицирани IT експерти. Също по този начин би трябвало да отчетем и опцията за отдалечена работа, което пък дава късмет на хората да предпочетат уюта на дребния град.

Иновации и вложения: Русе от години работи в посока на създаване на подобаваща бизнес инфраструктура и възобновяване на индустриалната зона за икономическо развиване. Въвеждат се новаторски способи на образование още от ранна детска възраст, които не престават и в университета. Част от фирмите на територията на града също оказват помощ в разнообразни действия като основават начинания и търсят способи да ангажират локалната общественост.

IT фирмите в Русе

Както към този момент споменахме, IT експертите от Русе могат да избират от над 30 компании. 

Sirma е една от фирмите с най-вече разгласи в града. Те интензивно търсят работа за хора с опит в JavaScript,.NET и Java. Едни от основните услуги на компанията са основаване на корпоративни софтуерни системи, IT консултиране, доставка на хардуер, систематична интеграция и други. 

Друга огромна компания в Русе е MentorMate. Дейностите им са свързани с разработка на профилирани софтуерни решения за цифрова промяна в мащаб, както и IT консултиране. Отворени позиции има за Java, Node.js, Javascript Developer и други. Компанията предлага също по този начин професионално развиване на своите чиновници като то се показва в курсове, вътрешнофирмено образование, наставнически стратегии и самостоятелни проекти за кариерно развиване. 

Задължително би трябвало да споменем и Endava като част от компаниите, предлагащи работа на територията на град Русе. Те се занимават с аутсорсинг, IT консултиране, внедряване на софтуерни системи и други като от няколко години към този момент имат и офис в България. Разработват се огромни планове в партньорство с едни от най-големите банкови, финансови и застрахователни институции.

Най-търсени IT експерти и технологии

Преобладаващо се търсят Backend и Frontend експерти, по отношение на. Също по този начин можем да забележим Quality Assurance, DevOps и Mobile Development оферти.  

Както на множеството места, по този начин и тук се търсят експерти с Java, JavaScript, PHP,.NET. Предлага се и работа за младши експерти и студенти като могат да се видят отворени junior и trainee позиции. Освен това водещи компании оферират работа и за Системни админи, Проджект мениджъри и бизнес анализатори.

Продължават и проектите на одобрени компании да отварят от ден на ден работни места за експерти в региона на създаването и тестването на програмен продукт. 

Качество на живот в града

Както споменахме към този момент, Русе е най-големият стопански център към река Дунав, а също по този начин е и логистичен център, който комбинира разнообразни типове превоз. Индустриалният профил на града е мощен, което открива нови благоприятни условия за бизнес. Кадрите са високо квалифицирани, а просветителната конструкция е мощно развита. Градът от своя страна пък предлага оптимално комбиниране на професионален и персонален живот. 

Население и бизнес среда: Броят поданици на община Русе наброява 164 723, от които над половината са в трудоспособна възраст, а заетостта е към 71% в региона. 

Активно се работи по построяването на съвременни бизнес паркове и центрове и от ден на ден компании избират да влагат в градове като Русе поради неусвоения капацитет. 

Градът е междинен по величина, леснодостъпен, съвременен и комфортен за живеене. 

Културен живот: Дунавският град е богат на културен живот по отношение на междинните стандарти в страната като предлага на работещите по-тих и спокоен живот, само че задоволително добре комбиниран с дейни и разнородни занимания. Културните афиши на театри, опера и кина дават опция за избор от събития през цялата година, които хората да посетят с интерес. 

Транспорт и инфраструктура: През 2018 година Русе беше определен за най-хубав град за живеене в България въз основата на няколко категории - стопанска система, екология, качество на живота, обучение, сигурност. Градът продължава да се развива като предлага съвършено комбиниране сред работа и персонален живот. 

Тук има добре развъртян градски превоз, който свързва кварталите и индустриалните зони. Превозът на пасажери продължава да е приоритет за общината, а положителното разположение на града предлага напредване от единия до другия край за по-малко от половин час.

Градската част съчетава съвременни здания и монументи, които припомнят на архитектурния жанр на Виена. Извън града пък има идеални места за разходки измежду природа, гребни спортове и лов на риба.

Икономически растеж 

Русе е най-големият стопански център по Дунавското крайбрежие. Градът се е трансформирал в мотор на стопанската система в региона и господства по претовареност и вложения. Освен това и се утвърждава като една от желаните IT дестинации в България. С помощта на Русенския университет се основава така наречен “Дунавски цифров хъб ", който предизвиква процесите на цифрова промяна и обезпечава достъп до софтуерен опит, споделени работни пространства, разбор, оценка и тест на продуктови нововъведения. 

Компании не престават да влагат в отварянето на офиси и работни места в Русе като това също способства за икономическия напредък в града. Благодарение на стратегическата си локация, по-уютния живот, както и добре развитите инфраструктура, обучение и превоз, Русе е желана дестинация от редица експерти и IT компании.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР