Тази сутрин светът се събуди с новината за първия пряк

...
Тази сутрин светът се събуди с новината за първия пряк
Коментари Харесай

Сблъсък между САЩ и Русия над Черно море - никой не иска ескалация

Тази заран светът се разсъни с новината за първия директен конфликт сред Съединени американски щати и Русия, откакто международните медии оповестиха, че съветски изтребител е свалил безпилотен аероплан MQ-9 Reaper на американските военновъздушни сили над Черно море.     Американският дрон и два съветски самолета Су-27 са летели над интернационалните води над Черно море във вторник, когато единият от съветските самолети съзнателно е прелетял пред дрона и е изхвърлил гориво върху него няколко пъти, излиза наяве от изказване на Европейското командване на Съединени американски щати, представено от CNN.    След това самолетът е блъснал витлото на дрона с крилото си, което е предиздвикало американските сили да смъкват безпилотния уред в интернационалните води. Според представителя на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър преди този момент съветският аероплан е летял " наоколо " до дрона в продължение на 30-40 минути.    Самият конфликт се е случил малко след 6 ч. Сутринта българско време.    " Нашият безпилотен аероплан MQ-9 извършваше рутинни интервенции в интернационалното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от съветски аероплан, което докара до злополука и цялостната му загуба ", се споделя в изказването на командира на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа и Африка Джеймс Б. Хекер. " Всъщност тази рискова и непрофесионална постъпка на руснаците съвсем докара до злополуката и на двата самолета ".   

Русия: Това е провокация, само че не желаеме конфронтация 
Въпреки че Кремъл дефинира случая като “провокация ” от страна на Вашингтон, съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов е безапелационен, че Русия не желае " борба ", само че " съгласно нас американските самолети нямат право да се намират покрай съветската граница ".    “Говорейки пред кореспонденти, откакто е извикан в Държавния департамент, с цел да изясни случая, Антонов попита: " Можете ли да си визиите, в случай че подобен съветски дрон се появи ненадейно покрай Ню Йорк или Сан Франциско? ", цитира дипломата CNN. " Можете ли да си визиите реакцията на американската преса, на Пентагона? Помислете за това преди да ме извикате в Държавния департамент. Това въпреки всичко е многоцелеви дрон, с благоприятни условия за нанасяне на удари с избухлив товар до 1700 кг ".    По думите му “Руската федерация не се интересува от борба, а е заинтригувана от прагматични връзки със Съединени американски щати в интерес както на съветския, по този начин и на американския народ ".   

И Вашингтон не желае напрежението да ескалира  
Американската страна, на собствен ред, назовава дейностите на Русия " безразсъдни, екологично голословни и непрофесионални ". Едновременно с това Съединени американски щати подхващат ограничения, с цел да подсигуряват, че сваленият над Черно море дрон “няма да попадне в несъответствуващи ръце ”, показва още CNN и цитира Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегическите връзки:    " Без да встъпвам в детайлности, това, което мога да кажа, е, че сме подхванали стъпки за отбрана на нашите права във връзка с този съответен дрон. Той е благосъстоятелност на Съединените щати и е явно, че не желаеме някой да се снабди с него отвън нас ".    Запитан дали Съединени американски щати ще покажат доказателства в поддръжка на своя роман за случилото се, поради отричането от страна на Русия, Кирби отбелязва, че американските служби " преглеждат някои фотоси, с цел да видят дали някоя е подобаваща " за обществено оповестяване    Кирби предизвестява също по този начин за “непосредствени и по-широки последствия ”, само че прибавя:     " Със сигурност не желаеме тази война да ескалира оттатък това, което към този момент е предизвикала на украинския народ ". 

Two #Russian Su-27 aircraft conducted an unsafe & unprofessional intercept with a @usairforce
intelligence, surveillance, & reconnaissance unmanned MQ-9 aircraft operating w/in international airspace over the #BlackSea today. https://t.co/nLuJy2Awbe@[email protected]/f0njn4gzSj
— U.S. European Command (@US_EUCOM) March 14, 2023      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР