Тази съботна вечер ще достави особена радост на страстните вагнерианци.

...
Тази съботна вечер ще достави особена радост на страстните вагнерианци.
Коментари Харесай

Легендата Хелга Дернеш във Вагнеровия "Танхойзер"

Тази съботна вечер ще достави особена наслада на буйните вагнерианци. Ще прозвучи един от най-хубавите цялостни записи на " Танхойзер ", сбъднат при започване на 70-те години на ХХ век от Дьорд Шолти. В ролята на Елизабет е Хелга Дернеш – забележителна певица с необичаен глас и рядко срещана кариера. Съвсем млада тя минава от мецосопран към поетичен сопран, по-късно става трагичен сопран с победоносен триумф във Вагнеровия репертоар и най-после още веднъж свети на най-големите международни подиуми с трагични мецосопранови функции.

" Гласът ѝ притежаваше голямо благосъстояние и мощ, а поразително красивото ѝ театрално наличие и интензивната актьорска игра я трансфораха в неотразима изпълнителка " – това е най-често цитираното определение за Хелга Дернеш, оповестено в публикацията, отдадена на певицата в фамозната английска музикална енциклопедия The New Grove Dictionary of Music and Musicians. 

През 60-те години на ХХ век младата Дернеш е фаворитка на Херберт декор Караян и изпълнителка на основните партии в неговите популярни реализации на " Зигфрид ", " Залезът на боговете ", " Тристан и Изолда " и " Фиделио ". И макар, че в този така характерен и придирчив репертоар Дернеш не показва силата на стоманеното гърло, особено за фамозната ѝ колежка Биргит Нилсон, неповторимата ѝ емоционалност и чудесната вокална техника са неоспорими. В оперната вечер подчертаваме върху нейната Изолда под палката на Караян от студийния запис на " Тристан и Изолда ", осъществен през 1972 година от EMI със солисти, хора на Дойче Опер – Берлин и Берлинската филхармония. 

Друго извънредно достижение в нейната дискография е упоменатият към този момент запис на " Танхойзер " със съставите на Виенската държавна опера и Дьорд Шолти.

 Хелга Дернеш е родена на 3 февруари 1939 година във Виена. Учи във Висшето учебно заведение за музика в родния си град и едвам 22-годишна дебютира като Марина Мнишек от " Борис Годунов " в Берн. В началото на кариерата си пее и във Висбаден и Кьолн, а първата ѝ изява на Байройтския фестивал е през 1965, когато 26-годишната Хелга играе една от трите дъщери на Рейн в " Пръстена на нибелунга ". Само две лета по-късно тя към този момент свети в Байройт като Елизабет от " Танхойзер " и Зиглинде от " Валкюра ".

Дебютът ѝ на Залцбургския фестивал е през 1969. В Националната опера на Шотландия показва Гутруне от " Залезът на боговете ", Леонора от " Фиделио ", Маршалката от " Кавалерът на розата ", Касандра от " Троянците ", Брюнхилда, Изолда и Ариадна от " Ариадна на Наксос ". През 70-те години на ХХ век Хелга Дернеш е мечтан посетител на най-престижните международни оперни подиуми – в Цюрих, Амстердам, Глайндборн, Лондон, Париж, Сан Франциско, Ню Йорк и Чикаго. 

Редовно пее в Баварската държавна опера, две от най-успешните ѝ изяви там са функциите на Маршалката, показана през 1979 и на една от дъщерите на крал Лир в международната премиера на " Лир " от немския композитор Ариберт Райман през 1978. Ролята на Гонерила от " Лир " Дернеш извършва в няколко други немски театъра, а през 1981 играе в режисура на " Лир " на британски език в операта на Сан Франциско. 

В изявление за американския публицист Брус Дъфи от края на 1982 година Дернеш споделя, че харесва посоката, в която се развива актуалната класическа музика и че е имала голям шанс да взе участие в " Лир ". Трябвало да научи партията два пъти – първо на немски, по-късно и на британски, само че не съжалява, тъй като триумфът на операта е бил голям. 

Тогава, през ноември 1982 Дернеш споделя: " Току-що направихме международната премиера на Реквиема на Райман, написан особено за Дитрих Фишер-Дискау, Юлия Варади и за мен, ще го осъществим и в Берлин през януари и ще го запишем. Това е колосална творба, невероятна. Беше доста огромен триумф ". На репликата на журналиста, че евентуално музиката на Райман е много друга от, да кажем тази на Берг в „ Лулу “, Хелга Дернеш изумено възкликва: „ Смятате, че " Лулу " е модерна музика? Аз съм израснала във Виена с " Лулу " и " Воцек "! ". А когато Брус Дъфи я пита би ли изпяла графиня Гешвиц от " Лулу ", отговорът е: " Бих се радвала доста. Това е превъзходна партия ". През октомври 2000 година Хелга Дернеш показва основната роля в още една опера на Ариберт Райман – " Домът на Бернарда Алба ", сложена още веднъж в Мюнхен.

А в края на 70-те години на предишния век, тя последователно прибавя към репертоара си значими функции от творчеството на Рихард Щраус като Жената на Барак от " Жената без сянка " и Клитемнестра от " Електра ", както и Кабаниха от " Катя Кабанова " на Яначек. С последните две се обръща към трагичния мецосопранов репертоар, присъщ за края на кариерата ѝ, когато пее и Графинята от " Дама Пика " и Ларина от " Евгений Онегин ". 

В диалога с Брус Дъфи Дернеш споделя, че е направила тази фрапантна смяна през 1979 година, след " благополучен съвет на Кристоф декор Дохнани ". По времето, когато приказва с американския публицист, тя към този момент е пяла и Иродиада от " Саломе " и Фрика от " Валкюра ". В същия интервал се обръща и към концертния репертоар, а американският сътрудник има шанса да я срещне в Чикаго, до момента в който взе участие в концертни осъществявания и записва Третата симфония на Малер с Чикагския Следствен отдел към окръжна прокуратура и Дьорд Шолти.

 Хелга Дернеш в ролята на Изолда в „ Тристан и Изолда “ Дебютът на Хелга Дернеш в най-престижния американски оперен спектакъл – Метрополитън опера в Ню Йорк, идва през 1985 с Марфа от " Хованщина ", когато певицата към този момент е одобрен мецосопран. Следват Принц Орловски в " Прилепът " през 1986, Иродиада от " Саломе ", Фрика и Валтрауте от " Пръстена на нибелунга " и Бавачката от " Жената без сянка ". Последните четири – в границите на един сезон, през 1989/1990. Завръща се на сцената на Мет през 1994, когато пее в " Диалози на кармелитките " на Пуленк и " Арабела " на Рихард Щраус, а през 1995 на същата сцена е Леокадия Бегбик от " Възход и проваляне на град Махагони ". В края на 90-те съвсем 60-годишната Дернеш показва Иродиада от " Саломе " в Лос Анджелис, а през 2009 (на 70-годишна възраст!) играе ролята на бабата в " Йенуфа " на Яначек в Баварската държавна опера.

В цитираното нагоре изявление на американския публицист Брус Дъфи, Дернеш споделя, че за първи път е гледала опера на Вагнер, когато е била 12-годишна и че тази част от оперния репертоар ѝ е доста близка. Тя споделя, че е чела доста и продължава да чете разнообразни издания, отдадени освен на Вагнер, само че и на литературните и митологични първоизточници на неговите опери: " Чета всички нови книги, които излизат и са свързани с Вагнер и съм безусловно наясно какво би трябвало да върша с функциите си ". 

Когато Дъфи я пита дали с изключение на Елизабет в миналото е пяла и Венера от " Танхойзер ", отговорът е: " Не. Тя е прекомерно висока ". Тъй като изявлението е правено през 1982, очевидно Венера е прекомерно висока за новото амплоа на Дернеш – на трагичен мецосопран. 

Тя прибавя, че е опитвала да научи Венера, даже имала оферти за Ортруд от " Лоенгрин ", само че решила да не го прави: " Съжалявам, само че тя просто не е моя партия. Би била идеална от позиция на характера на тази героиня и актьорското преобразяване. Бих се радвала да я извърша – и несъмнено, бих могла! Но не е партия, която мога да пея постоянно. Не е такава, с която да се усещам в съвършена форма по време на цялото зрелище. Тъй че, взех решение да избегна неприятностите. Същото се случи неотдавна и с Кундри. Имах контракт с Понел и Причард, само че още веднъж – взех решение да не пея Кундри ". 

Когато Брус Дъфи я пита, в случай че можеше да изпее и Венера, и Елизабет, би ли го направила в една вечер, Дернеш изрично споделя не: " Чудесно шоу за сопран, който би могъл да го реализира, бих се възхитила на такава певица… За мен това не е гръмък номер. Просто доста положително шоу, само че когато съм слушала такива спектакли, постоянно съм чувствала, че нито едната роля, нито другата е съвършена – по този начин, както в случай че певицата би направила единствено едната партия. Те са доста разнообразни ". " Значи, това в действителност не са две страни на една и съща жена? " – пита Дъфи. " Не ги виждам по този начин. Дали Вагнер в миналото приживе е желал една певица да пее и двете? Може би в случай че той е мислел за това, би оставил някакви мемоари за поколенията ".

В оперната вечер на 20 август от 20 часа ще имате опцията да си припомните прелестния глас на Хелга Дернеш при започване на блестящата ѝ сопранова кариера с цялостния запис на " Танхойзер ", сбъднат през 1971 година за Decca от Дьорд Шолти със солисти, хора и оркестъра на Виенската държавна опера. Със сигурност Шолти е най-прочут с регистрацията на " Пръстена на нибелунга ", само че в случай че измежду слушателите ни има ценители на изумителния оркестър и блестящите хорови цени в " Танхойзер ", те ще изпитат същинско наслаждение.

В функциите вземат участие:
• Херман, Ландграф на Тюрингия – Ханс Зотин
• Принцеса Елизабет, негова племенница – Хелга Дернеш
• Танхойзер – Рене Коло
• Венера, богиня на любовта – Криста Лудвиг
• Волфрам декор Ешенбах – Виктор Браун
• Валтер фон дер Фогелвайде – Вернер Холвег
• Битеролф – Манфред Юнгвирт
• Райнмар декор Цветер – Норман Бейли
• Хайнрих дер Шрайбер – Курт Екуилуц
По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР