България е ценена като надежден съюзник в НАТО. Ценим високо

...
България е ценена като надежден съюзник в НАТО. Ценим високо
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО трябва да увеличи производството на въоръжение

България е ценена като благонадежден съдружник в НАТО. Ценим високо осъщественото от България по време на 20-годишното участие във връзка с груповата защита и споделената сигурност. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след среща с българския длъжностен министър-председател Димитър Главчев.

" Миналата година България усили разноските си за защита с близо 20% и отделя 2% от брутния си вътрешен артикул за разноски в защитата, с което се потвърди като благонадежден сътрудник ", съобщи Столтенберг. Той осведоми, че на срещата с Главчев са разискали подготовката на Срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, рисковете пред сигурността и тематиката за Украйна.

Столтенберг акцентира, че НАТО не търси спор с Русия. " Ролята на НАТО е поддръжка за Украйна и попречване на ескалацията на войната ", изясни генералният секретар и посочи, че НАТО оказва помощ на Украйна да се отбрани сама.

Според Йенс Столтенберг е належащо да се усили производството на въоръжение, да се ускори ролята на НАТО в региона на сигурността, освен във връзка с Украйна. " В предишното направихме доста обещания за помощ на Украйна, само че това не е задоволително ", сподели Столтенберг. " Всички съдружници би трябвало да се постараят повече. Светът е доста нерешителен и би трябвало да сме готови ", съобщи той. Според него е належащо целият алианс да ускори помощта за Украйна. 

Генералният секретар на НАТО съобщи, че поддръжката за Украйна би трябвало да бъде по-координирана. " НАТО би трябвало да има по-голяма роля в координацията за помощта за Украйна. Когато се срещнем във Вашингтон, би трябвало да се уговорим за по-голяма роля на НАТО като координатор за помощта на Украйна. Защото би трябвало да има по-голяма отчетност и по-голяма предсказуемост, чакаме и по-силна рамка за нашата поддръжка ", съобщи Столтенберг.

" Трябва да даваме обещания, които можем да осъществим ", добави генералният секретар на НАТО.

Русия е нарушила суверенитета на друга страна и това е в нарушаване на интернационалното право. Руското нахлуване в Украйна е нарушаване на интернационалното право, посочи Столтенберг. " Именно съгласно това интернационално право Украйна има право на самоотбрана. Украинците имат право да се защитят против съветската експанзия, а ние имаме право, като съдружници, да помогнем на Украйна в нейното право на самозащита ", сподели той. 

Столтенберг сподели в отговор на въпрос, че НАТО усилва своето наличие в района на Черно море и има бойни групи в Румъния и България. " По този метод усилваме и активността си по повод мониторинга и опцията да реагираме доста бързо, в случай че има опасност ", сподели той. " За момента не виждаме непосредствена опасност, само че, с войната в Украйна, е належащо нашата зоркост да бъде увеличена в черноморския район, с цел да можем да реагираме при нужда ", сподели генералният секретар на НАТО.
https://www.facebook.com/Government.of.Bulgaria/videos/985224629883722
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР