Жилищното кредитиране в България продължава да бумти и вместо признаци

...
Жилищното кредитиране в България продължава да бумти и вместо признаци
Коментари Харесай

Нови висини: Жилищното кредитиране в България расте с 24%

Жилищното кредитиране в България продължава да бумти и вместо признаци на закъснение формалната статистика на Българската национална банка (БНБ) регистрира усилване на интензивността в жилищния сегмент. Само седмица, откакто централната банка разгласи, че ще ескалира наблюдението върху ипотечното кредитиране, само че без да подхваща основни ограничения, излиза наяве, че растежът в размера на заемите за жилища през април доближава 24% на годишна база.

Подобен ритъм не е следен от кредитната агресия през 2008 година – малко преди икономическата рецесия да удари България, да срине пазара на труд и да направи кредитополучателите значително неспособни да покриват заемите си.

С растежа през април жилищното кредитиране в България към този момент доближава рекордните в стопанската история на България 21.4 милиарда лева



Стимули за кредитния напредък не престават да бъдат рекордно ниските лихвени проценти – резултат от голямата ликвидност в българските банки – и огромния размер спестявания, които карат семействата в България да „ избавят “ част от вложенията си от инфлацията като ги влагат в парцели.

Сега статистиката на Българска народна банка демонстрира, че месец април е бил извънредно мощен за ипотечното кредитиране. Само в границите на него то е повишено с рекордните за месец 463 млн. лева За съпоставяне, приблизително за миналата година месечният растеж по жилищните заеми бе с по 282 млн. лева при 209 млн. лева година по-рано. Един от най-силните месеци за последно време пък бе ноември с към 416 млн. лева месечен растеж.

В процентно изражение кредитирането пораства все по-бързо и на месечна база – с 2.2% през април по отношение на 2% през март и 1.9% през февруари.

Ръстът се дължи и на все по-скъпите парцели, които се купуват. Според данни на централната банка междинният размер на един ипотечен заем към този момент доближава до към 200 хиляди лева

Въпреки всичко качеството на заемите с всеки минал месец се усъвършенства, в това число и през април, когато проблематичните ипотечни заеми спадат до 255 млн. лева Банките в България пък показват, че кредитират „ рационално “ и „ консервативно “.
Потребление
Ръстът при потребителското кредитиране също се форсира и за година пораства с 14% до 17.7 милиарда лева За съпоставяне, месец по-рано растежът бе 13.2%. Обикновено потребителските заеми порастват напролет и лятото, а значително заеми за ползване се употребяват и като допълнение към ипотечните – като да вземем за пример за довършителни действия по парцелите.



Статистиката затвърждава ускорението и на месечна база – единствено в границите на април са изтеглени 304 млн. лева потребителски заеми или 1.74% месечен растеж.
Фирмени заеми
Фирменото кредитиране също пораства, въпреки и най-слабо – с 8.6% за година през април. Именно при бизнес заемите в последните две години лихвите се покачиха най-осезаемо, което ограничи растежа им. Според Българска народна банка при превръщане на лихвения цикъл от страна на ЕЦБ първи по-ниските лихвени проценти ще усетят точно компаниите в България.
ЕЦБ държи ключа към по-ниските лихви за българския бизнес
Иначе към април размерът заеми за бизнеса доближава 29.5 милиарда лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР