Тазгодишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата

...
Тазгодишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата
Коментари Харесай

Боян Биолчев е удостоен с Вазовата награда

Тазгодишният притежател на Вазовата премия е проф. Боян Биолчев. Наградата му бе връчена на гала в Сопот - на площада, на който се издига паметникът на Патриарха на българската литература.
"Фактът, че българската просвета значително се е породила в Подбалкана, в Сопот, е доста индикативен за мястото на този град в духовността на българина. И в тази атмосфера индивидът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература, съобщи проф. Биолчев по време на церемонията, когато зам.-министърът на културата Румен Димитров му връчи Вазовата премия за литература. Призът е бюст на писателя, направен от скулпторката Нина Канарова.
На Вазовите тържества участваха български писатели и интелтуалци, измежду които доцент Григорий Вазов, който е почетен жител на Сопот, акад. Георги Марков, Иван Гранитски, Валерия Велева. Сред гостите бе и Георги Първанов, който получи от кмета на Сопот почетно отличие. След срещата проф. Биолчев засади своето дръвче в градината на носителите на Вазовата премия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР