Тайван подаде молба за присъединяване към Тихоокеанската търговска сделка, само

...
Тайван подаде молба за присъединяване към Тихоокеанската търговска сделка, само
Коментари Харесай

Тайван последва примера на Китай

Тайван подаде молба за присъединение към Тихоокеанската комерсиална договорка, единствено няколко дни откакто Китай изпрати лично искане да стане член на съглашението. За сходно деяние преди упорстваха от Съединени американски щати като метод за уединяване на Пекин и затвърждаване на американската доминация в района. Молбата на Тайван за присъединение към Транстихоокеанско партньорство е изпратена до Нова Зеландия, съгласно двама души, осведомени със обстановката. Правителството на Тайван ще разгласи решението в четвъртък сутринта, написа Bloomberg.

Тайван към този момент има покупко-продажби за свободна търговия с двама от членовете, Нова Зеландия и Сингапур, като от години работи за присъединение към комерсиалното съглашение. Президентът Цай Инг-Вен трансформира въпроса в основна цел за последния ѝ мандат. Китай обаче се опълчва на всеки ход за открита договорка с Тайван, което ще затрудни полемиките сред Пекин, Тайван и 11-те страни членки.

В изявление предишния месец Цай сподели, че главните спънки пред присъединението на Тайван ще бъдат политически, защото някои от страните членки не са имали дипломатически връзки с островната страна. Япония и други народи, с които Тайван има близки връзки, към този момент обявиха, че поддържат молбата за участие, сподели тя.

Правителството на Цай, което преглежда Тайван като към този момент де факто суверенна нация, направи построяването на поддръжка от демократичните съдружници в района решаваща част от напъните да се противодейства на възходящия напън от Пекин. Това включва по-тесни връзки с членове на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие като Австралия, която е в разгара на търговски спор с Китай. Япония е основен търговски сътрудник и най-голямата стопанска система в организацията. Миналия месец депутатите от ръководещата партия на Япония поддържаха присъединението на Тайван в договорката.

След като Китай разгласи офертата си предходната седмица, министърът на стопанската система в Тайван Ван Мей-хуа съобщи пред кореспонденти, че Китай е изненадал членовете на съглашението с неочакваната си кандидатура, като добави, че има опасения дали Пекин може да покрие високите стандарти на договорката.

Австралия също реагира внимателно на молбата на Китай, като отбелязва, че всеки претендент ще се нуждае от „ опит в сходство с уговорките си в Световната комерсиална организация и съществуващите търговски съглашения “, съгласно изказване на комерсиалния министър Дан Техан. В момента Австралия съди Китай в Световната комерсиална организация поради митата върху ечемика и виното.

Правителството на Тайван ще изясни навреме всяко развиване, сподели говорителката на външното министерство Джоан Оу.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР