Таванът на приходите предизвика сериозен смут в различните парламентарни групи.

...
Таванът на приходите предизвика сериозен смут в различните парламентарни групи.
Коментари Харесай

Антипазарните мерки в енергетиката остават и догодина

Таванът на приходите провокира сериозен ужас в другите парламентарни групи. Продължението на мярката през 2024 година може да спре вложения и да счупи пазара. Основната цел на финансовия министър е да има буферни пари, които да се употребяват против инфлацията и недостига.
Със спор в ръководещото болшинство, в това число и в обединението ПП-ДБ, депутатите утвърдиха продължаването на антипазарната мярка за таван на приходите на производителите на електрическа енергия и през 2024 година Тя беше включена в Закона за бюджета за идната година от финансовото министерство, само че ще има отрицателен резултат за бъдещите вложения в енергийния бранш, поради което срещна невъобразим от години. Силни рецензии имаше и от страна на обособени депутати, само че в последна сметка тя беше призната с част от гласовете на народни представители от ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Демократична България и " Възраждане " гласоподаваха " срещу " или " въздържал се ".

Така макар изтеклите европейски разпореждания, по които сходен механизъм беше одобряван в предишното, България резервира същия метод за енергийния пазар и ще лимитира естествената икономическа активност на енергийните компании, въпреки рецесия в бранша към този момент да няма.

В решението влизат безусловно всички сдружения от въглищните и нуклеарните централи до ВЕИ производителите, което е още по-голям проблем, защото страната слага сериозна спънка пред бъдещи вложители в зелени технологии. Никой не би вложил в нови мощности, когато страната е оповестила, че ще взима част от приходите му, която от горната страна на всичко може да се трансформира всеки месец с решение на държавното управление. Също по този начин никоя банка не би финансирала сходно начинание с нерешителен паричен поток.
Реклама (Д)ефектите върху бизнеса
Таванът на приходите беше въведен през 2022 година, с цел да може да се събират пари във фонда " Сигурност на електроенергийната система " и по-късно посредством тях да бъдат изплащани обезщетенията за бизнеса за разноските им над 200 лева за всеки нужен мегаватчас.

Според министъра на финансите Асен Василев българският бизнес има потребност от гаранцията за 200-те лева на мВтч таван, тъй като в случай че се наложи да заплащат по-големи сметки за ток, " това ще отключи още веднъж инфлацията и ще провали участието в еврозоната ". Проблемът на тази теза е, че и до момента имаше обезщетения за тока (общо над 4 милиарда лева.), само че те не стопираха растежа на инфлацията.

" Таванът беше въведен, когато цените на електрическата енергия експлодираха и доближиха невиждани равнища от 800 лева на мВтч. Пазарът към този момент е нормализиран и таванът опонира на националното и европейското право. Нещо повече - той е против свободната конкуренция на пазара на електрическа енергия и би понижил вложенията в нови мощности, зелени в това число. Най-вече важи за вложенията в предпазване на електрическа енергия, чиято идея е да събираш електрическа енергия, когато е на ниска цена, и да продаваш, когато са високи цените. Когато държавното управление дефинира таван, този стопански тласък изчезва ", съобщи от трибуната на Народното събрание по време на гласуването Владислав Панев, народен представител от ПП-ДБ.

Интересното тук е, че същата позиция се поддържаше и от комисията по енергетика, като ръководителят й Делян Добрев също гласоподава срещу (обратно на останалата група на ГЕРБ) удължаването на тавана.
Реклама
По-рано и Движение за права и свободи бяха оповестили, че са срещу ограничението на пазара с сходни административни похвати, само че в последна сметка поддържаха финансовия министър.

В групата на ПП-ДБ настана цялостно разделяне по тематиката, защото депутатите от Политическа партия бяха за, до момента в който тези от Демократична България не желаеха да се удължи антипазарната мярка за лишаване на приходите от производителите на сила.

, безусловно целият енергиен бранш изрази големи запаси, защото текстовете действително са копирани едно към едно от сегашния бюджет, въпреки пазарните действителности сега да са напълно разнообразни и потребността от сходни ограничавания да е повече от противоречива.
Какви са таваните в този момент
Към момента да вземем за пример АЕЦ " Козлодуй " е длъжен да внася във фонда " Сигурност на електроенергийната система " всички доходи от продажбата на електрическа енергия над равнището от 150 лева./мВтч. За съпоставяне - междинните борсови цени са към 200 лева./мВтч, което значи, че централата би трябвало да внася по 50 лева./мВтч за всеки продаден мегаватчас. За година това би означавало към 700 млн. лева от приходите на централата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР