Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни

...
Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни
Коментари Харесай

Достъпно за вас - поредна държавна инициатива за по-евтини храни

Търговските вериги да оферират на налични цени за потребителите хранителни артикули от първа нужда. Такава самодейност стартира Министерство на стопанската система.

Това е следващата концепция за преодоляване на скъпите артикули в последната година. Това държавно управление не желае да постанова административен надзор върху цените и самодейността няма да е наложителна за веригите, а по-скоро би трябвало да отвори опция за конкуренция сред тях.

Идеята на самодейността " Достъпно за вас " е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да оферират храни на допустимо най-ниската за тях цена от няколко съществени групи – самун и зърнени храни, месо и месни артикули, млечни артикули, яйца, които са в дребната потребителска кошница.



За задачата комерсиалните вериги би трябвало да слагат осведомително табло с най-хубавата за потребителите цена, на която да се оферират съответните артикули.

" Целта е в последна сметка българските консуматори да получат артикули на допустимо най-хубавата цена в цялата комерсиална мрежа у нас. Сега започваме с огромните търговски вериги, само че приветстваме и по-малките такива да се включат в самодейността. В дребната потребителска кошница влизат и не хранителни артикули. Целта е да стартираме с храните, само че имаме поръчки и от избрани вериги и търговци, които желаят да се включат и с не хранителни,което добър знак ", сподели Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността.

Премиерът съобщи, че предлагането във веригите на храни от първа нужда на налични цени не би трябвало да се приема като налагане на административен надзор върху цените.Според Денков административните ограничения нормално имат кратковременен резултат и не са устойчиви. С тази самодейност той се надява да се стигне до благородно състезание сред веригите.

" Има схващане, че те самите би трябвало да положат изпитание, тъй като те са заинтригувани България да бъде част от Шенгенското пространство, от Еврозоната, това би било от стопански изгоди както за България като цяло, по този начин и за тях като огромни стопански оператори в България. Така че има схващане, че това е наша обща задача - да свалим инфлацията, от една страна, тъй че да изпълняваме критериите, въпреки това, да повишим и доверието на потребителите в взаимните старания на страната и на огромните вериги ", сподели министър председателят Николай Денков.

Синдикатите са скпетични, че с тази самодейност на държавното управление може да се бори инфлацията.

" С съответни табелки и уеб сайтове няма по какъв начин да борим некоректното държание и надлежно картелните съглашения. Съответно те се борят през регулаторът, Комисия за защита на конкуренцията е тази, която би трябвало да контролира пазарната цена ", изясни Пламен Димитров, КНСБ.



Според изследване на КНСБ със 136 лв. се е нараснала месечната сума, нужна за прехрана на тричленно семейство у нас от началото на годината. През последното тримесечие, тя е достигнала близо 2600 лв.. А месечната сума за прехрана на 1 човек е малко над 1400 лв..


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР