Свръхбогатите наемат всякакви хора, за да улеснят живота си. Озеленители

...
Свръхбогатите наемат всякакви хора, за да улеснят живота си. Озеленители
Коментари Харесай

Награда за 100 трилиона долара

Свръхбогатите наемат всевъзможни хора, с цел да улеснят живота си. Озеленители поддържат градините, чистачи подреждат домовете, бавачки отглеждат децата. И въпреки всичко - може би никоя роля не е толкоз значима, колкото тази на мениджъра на благосъстоянието, който е нает да пази капитала им.

Тези съветници са пръснати из целия свят в градове като Женева и Ню Йорк и са наети като доверени лица, които работят в полза на своите клиенти. Като такива те биват отдадени в интимния живот на богатите и известните, които би трябвало да разкрият тайните си, с цел да могат да бъдат препоръчани препоръки за, да речем, наследството на дете, родено от извънбрачна връзка. Те също по този начин оказват помощ на фамилиите да разпределят вложенията си, да съхраняват пари в сейфове, да минимизират данъчните сметки, да основават пенсионни проекти, да провеждат предаването на голямото си благосъстояние и да извършват необикновени стремежи. Мениджър, основан в Сингапур, си спомня, че му е било казано да влага " двуцифрен " % от фамилното благосъстояние в " чистокръвни коне ", отглеждани особено за надпревари - термин, който той небрежно търси след срещата.

В продължение на десетилетия ръководството на благосъстоянието e нишова услуга, на която се гледаше с неуважение от другата част на финансите. Но през днешния ден е може би най-атрактивният бизнес в сектора. Изискванията за капитал и ликвидност, наложени след международната финансова рецесия от 2007-2009 година, направиха мъчно и скъпо ръководството на тежки за счетоводния баланс бизнеси като кредитирането или трейдинга. За съпоставяне, раздаването на препоръки за благосъстояние не изисква съвсем никакъв капитал. Маржовете за компаниите, които реализират мащаб, нормално са към 25%. Клиентите са лоялни, което значи, че приходите са предвидими. Конкуренцията намали облагите в други преди този момент доходоносни бизнеси за ръководство на активи като взаимните фондове. И до момента в който пуловете от активи, ръководени от BlackRock и Vanguard, колосите на индексни и борсово търгувани фондове, са големи, те прибират елементи от пенито от всеки вложен $. Стандартната такса за управител на благосъстояние е 1% от активите на клиента годишно.

Реклама
Управлението на благосъстоянието е още по-привлекателно, защото се разраства бързо. Глобалната стопанска система набъбна много обичайно през последните две десетилетия, с повече от 3% годишно. И въпреки всичко тя е оставена в прахта спрямо повишаването на благосъстоянието. Между 2000 и 2020 година то се покачва от 160 трлн. $, или четири пъти световното произвеждане, до 510 трлн., или шест пъти повече от производството. Въпреки че огромна част е обвързвана с парцели и други активи, наборът от ликвидни активи към момента е голям, съставлявайки една четвърт от общия брой. Bain, консултантска компания, пресмята, че този дял ще се удвои от малко над 130 трлн. $ до съвсем 230 трлн. през 2030 година, което значи, че премия от 100 трлн. е налична, с цел да бъде извоювана. Те чакат взривът да помогне за повишение на световните доходи от ръководство на благосъстоянието от 255 милиарда до 510 милиарда $.

Всичко това ще се подхранва от география, демография и технологии. Най-големите мениджъри се пробват да покрият все по-голяма част от земното кълбо, защото и фамилното благосъстояние се основава и на нови пазари. Бейби бумърите са последното потомство, което може да разчита на пенсии с обезпечени приходи за своето пенсиониране; повече хора ще би трябвало да вземат решения за това по какъв начин личното им благосъстояние ще ги поддържа. Междувременно софтуерът рационализира бюрокрацията, която в миналото пречеше на мениджърите на благосъстоянието, позволявайки им да обслужват повече клиенти на по-ниска цена и оказва помощ на компаниите да автоматизират придобиването на нови. Тези облаги ще разрешат на огромните банки да обслужват както просто богатите, по този начин и свръхбогатите. Фирмите към този момент слизат и надолу по стъпалата на благосъстоянието, от ултрабогати и богати, които имат милиони долари за вложение, до живота на тези с едвам 100 000 $.

Маркус Хабел от Bain вижда прилика с процъфтяващата промишленост за първокласни артикули. Някога дамските чанти бяха ценени поради своята ексклузивност толкоз, колкото и поради хубостта им, само че станаха известни в обществените медии, където инфлуенсърите популяризират чанти Bottega Veneta и чанти Hermès. " Помислете за Louis Vuitton или Gucci. Те имат главно същите клиенти (каквито и мениджърите на богатство) и се усилиха от 40 милиона (клиенти) преди 40 години до 400 милиона в този момент ", отбелязва той. Купувачите от горната прослойка не са отблъснати.

Реклама
Кой ще грабне премията от 100 трлн. $? За момента ръководството на благосъстоянието е фрагментирано. Местните банки като BTG в Бразилия имат огромен дял на вътрешните пазари. Регионалните първенци преобладават във финансовите центрове, в това число Bank of Singapore и DBS в Азия. В Америка масите се обслужват от профилирани компании като Edward Jones, сдружение за ръководство на благосъстояние на дребно, в което на съветниците се заплащат комисиони за продажба на активи. Само няколко институции се конкурират в същински световен мащаб. Сред тях са Goldman Sachs и JPMorgan Chase. Но двете най-големи са Morgan Stanley и облечената с нова визия UBS, която преди малко погълна Credit Suisse, остарелия си локален съперник. След като закупи шепа по-малки компании за ръководство на благосъстояние през последното десетилетие, Morgan Stanley в този момент управлява активи на стойност към 6 трлн. $. След сливането UBS управлява 5.5 трлн. За спечелилия

Това фрагментиране надали ще продължи. " Индустрията се движи в посока, в която спечелилият взема всичко ", предвижда Хабел, защото става " доста обвързвана с мащаба, технологиите и световния обсег ". Дженифър Пипсак, изпълнителен шеф на JPMorgan, заяви, че придобиването на First Republic, банката за богати клиенти, която банкрутира през май, съставлява " доста ускорение " на нейните упоритости за ръководство на благосъстояние. Citigroup притегли Анди Сиг, началник на звеното за ръководство на благосъстоянието в Bank of America, в опит да обнови предложенията си. През 2021 година Vanguard закупи Just Invest, компания за технологии за вложения.

UBS и Morgan Stanley имат по-големи упоритости. Стратегиите им отразяват техния противоположен генезис и в последна сметка могат да се окажат в конфликт. Morgan Stanley се конкурира по целия свят, само че е преобладаваща в Америка и се концентрира върху услуги за всички, както се вижда от покупката на e*trade, брокерска платформа, през 2020 година Джеймс Горман, шефът на банката, сподели, че в случай че банката продължава да усилва новите си активи с към 5% годишно, колкото е сегашният й ритъм на напредък, те ще доближат 20 трлн. $ след към десетилетие.

Това ще бъде допустимо поради съществуващият мащаб на Morgan Stanley. През 2009 година банката се съгласи да придобие Smith Barney, подразделението на Citi за ръководство на благосъстояние, за 13.5 милиарда, което оказа помощ за повишение на маржовете до двуцифрени от към 2% в годините преди финансовата рецесия. Днес те са към 27%, което отразява потреблението на технологии за прекосяване към консултиране на просто богатите. Анди Сапърщайн, началник на отдела за ръководство на благосъстоянието, показва придобиването на Solium, дребна компания за капиталово обмисляне, която Morgan Stanley купи единствено за 900 млн. $ през 2019 година, като решаващо за построяването на добър механизъм за привличане на задържане на клиенти. " Никой не обръщаше внимание на тези компании, тъй като те не правеха никакви пари ", споделя той. Но тези компании " имаха достъп до голяма потребителска база и [клиентите] непрестанно ревизираха по кое време капиталът ще бъде възложен, каква е цената му и по кое време ще имат достъп до него. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР