Свинекомплексите в Русенско и Областната дирекция по безопасност на храните

...
Свинекомплексите в Русенско и Областната дирекция по безопасност на храните
Коментари Харесай

Свинекомплексите в Русенско искат отново да изнасят месо

Свинекомплексите в Русенско и Областната дирекция по сигурност на храните работят за премахването на така наречен диамантен щемпел, който не разрешава износа на месо отвън страната.

Заради африканската чума по свинете, която засегна индустриалните ферми, районът е в Трета зона съгласно решението на Европейска комисия, което лимитира придвижването на продукцията. Целта е до края на март да бъдат подготвени всички документи, които да разрешат прекосяването на свинекомплексите във Втора зона, където се слага елипсовиден щемпел и е позволен износът през границата, осведоми " Русе Медиа ".

На съвещанието на регионалната епизоотична комисия през днешния ден стана ясно, че населването на свинекомплексите в района върви с усилени темпове. В Русенско има 9 индустриални свинекомплекса и 8 свинеферми, като към края на 2020 година в тях е имало близо 74 000 прасета, от които 73 275 са в деветте свинекомплекса.

Към момента в региона няма случаи на африканска чума и птичи грип, само че са разпоредени някои спомагателни ограничения.

Сред тях са реализирането на непрекъснат ветеринарномедицински надзор за съблюдаване на ограниченията за биосигурност в свиневъдните обекти, както и неотложно информиране на обслужващия и формалния ветеринарни лекари за нараснала смъртност при свинете. Кметовете и кметските наместници в обитаемоте места ще би трябвало да правят до края на април инвентаризация на персоналните стопанства, където се отглеждат свине за персонални потребности.

От Областната дирекция по сигурност на храните регистрират, че понастоящем в Русенско са регистрирани близо 20 пъти по-малко персонални стопанства в сравнение с към края на 2019 година. Сега техният брой е едвам 37, а преди са били почти 770. Стриктно ще се следи и за придвижването на домашните прасета.

Специално внимание беше отделено на битката с насекомите и изключително комарите, като част от предварителната защита на болесттите по животите и хората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР