Търсенето на тестове за хепатит С в Обединеното кралство рязко

...
Търсенето на тестове за хепатит С в Обединеното кралство рязко
Коментари Харесай

Депресия и тревожност: Хиляди хора по света не подозират, че имат това заболяване

Търсенето на проби за хепатит С в Обединеното кралство внезапно набъбна след публикуването на резултатите от следствието на инфектираната кръв през май 2024 година

Според Би Би Си " 1750 души в Обединеното кралство живеят с недиагностицирана зараза с хепатит С, откакто им е била прелята инфектирана кръв ". В международен мащаб има още хиляди хора, които неумишлено живеят с вируса.

Какво съставлява тази зараза, по какъв начин да разберете, че я имате, и какво можете да извършите за нея?

Какво съставлява хепатит С?

Хепатит С е тип кръвнопреносим вирус, който визира черния дроб и предизвиква инфектиране и увреждане на черния дроб, в случай че не се лекува. Той се популяризира сред хората посредством контакт кръв в кръв.

Thousands of People Globally Are Unaware They Have Hepatitis C
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
В случаите, обхванати от запитването за инфектирана кръв, заразяването е станало, тъй като пациентите са получили артикули за лекуване, приготвени с кръв от хора, които са били инфектирани с вируса.

В други случаи инфекцията може да се популяризира посредством сегашна или предходна интравенозна приложимост на опиати или - нормално тук-там, където хепатит С е доста публикуван, като да вземем за пример в някои елементи на Южна Азия - посредством контакт със инфектирана кръв по време на медицински или козметични процедури.

При бейби бумърите - хората, родени сред 1945 и 1965 година - честотата на заразяване с хепатит С е по-висока (до 1 на 30 инфектирани в САЩ) заради преливане на кръв и медицински процедури, осъществени преди откриването на вируса.

В международен мащаб към 50 милиона души живеят с хепатит С, а всяка година се появяват 1 милион нови случаи на заразяване. При някои хора продължителната зараза може да докара до белези на черния дроб (цироза), а по-късно до чернодробна непълнота и рак на черния дроб, което е причина за към четвърт милион смъртни случая годишно.

" Трансфузионният хепатит " - инфектиране на черния дроб, откакто човек е получил кръвопреливане - е разказан през 1969 година, само че едвам през 1989 година хепатит С е разпознат за първи път - изобретение, което води до Нобелова премия за медицина за 2020 година

До 1991 година в Обединеното кралство дарената кръв се ревизира рутинно за съществуване на вируса. Въпреки това десетки хиляди хора са получили кръвни артикули, инфектирани с хепатит С, преди тази дата. Това е довело до продължително заразяване на доста хора и до гибелта на хиляди от чернодробно заболяване.

Какви са признаците на хепатит С?

Хепатит С нормално е тиха зараза. По време на заразяването хората могат да изпитват леки вирусни признаци като отмалялост и мускулни болки. Понякога тя може да аргументи жълтеница - жълт цвят на очите и кожата. При множеството хора обаче няма никакви признаци.

Имунната система ще почисти вируса по натурален път при към трима от всеки 10 души. Но за всички останали той се трансформира в дълготрайна зараза, която нормално не изчезва без лекуване. След към 20 години от инфекцията мнозина развиват чернодробно заболяване.

Хората с продължителна зараза с хепатит С може да не страдат от никакви признаци и да не знаят, че са инфектирани с вируса. Въпреки това постоянно се оповестява за неразбираеми признаци като отмалялост, мускулни болки и " мозъчна мъгла " . Мозъчната мъгла се демонстрира, когато хората се затрудняват да се концентрират, не помнят или им липсва изясненост на мозъка.

Хората с продължителна зараза с хепатит С могат да изпитат и промени в настроението, меланхолия и тревога. Едва когато черният дроб стартира да отхвърля, признаците стават забележими, в това число жълтеница, отичане с течност, комплициране и повръщане на кръв.

След като бъде разпознат, в никакъв случай не е прекомерно късно да се излекува хепатит С. След излекуването признаците изчезват и даже при хора, които имат чернодробни белези, черният дроб може да се регенерира и възвърне.

Напредъкът в лекуването е толкоз огромен, че Световната здравна организация разгласи световна тактика за елиминиране на хепатита, чиято цел е до 2030 година да се реализира 90% понижение на новите инфекции и 65% понижение на смъртните случаи. Обединеното кралство изпреварва тази наклонност с предстоящото елиминиране на хепатит С до 2025 година

След като вирусът бъде открит, той може да бъде лекуван. Предизвикателството остава идентифицирането на хората, които не знаят, че са инфектирани с вируса.

Статията е с осведомителна цел. Обърнете се към персоналния си доктор, в случай че имате недоволства, свързани с вашето здраве!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР