Световният боксов съюз (WBC) обмисля възможност тежката категория в бокса

...
Световният боксов съюз (WBC) обмисля възможност тежката категория в бокса
Коментари Харесай

WBC иска да раздели тежката категория на две

Световният боксов съюз (WBC) обмисля опция тежката категория в бокса да се раздели на две – едната да остане тежка, а другата да е супер тежка. WBC ще направи 6-месечно проучване, с цел да откри дали това ще е добре за спорта.

Според доста почитатели основаването на две нови категории не е добра концепция, защото и сега има доста първенци поради това, че има 4 огромни трофеи и затова може да има четирима първенци – на WBC, WBA, IBF и WBO.

Президентът на WBC Маурисио Сюлейман изясни, че повода за вероятно основаване на две категории се крие в това, че сега има мачове, в които разликата в тежестта сред двама боксьори е прекомерно огромна. Той изясни, че ще има доста рецензии към такова решение, само че не това е най-важното.


„ Това е смяна, а в случай че се случи, ще има огромна опозиция – тъй като вървиш против историята, против статистиката. Но това, което е значимо, е сигурността и физическото здраве на боксьора. Има мачове, в които разликата в тежестта става рискова. В момента имаме полутежка категория до 200 паунда (90,72 кг) и по-късно няма никакъв предел. Напоследък първенците в тежка категория са по 250 или 260 паунда (113-117 кг) и те се бият с хора, които са по 205-210 паунда (93-95 кг). Искам медицинският екип да направи проучване и може да създадем нова категория. Искаме да запазим здравето на боксьорите “, сподели Сюлейман.

Интересното е, че досега никой боксьор не се е оплакал от сходно нещо, а в историята е имало случаи на огромни разлики в килограмите. Дейвид Хей бе с близо 45 кг по-лек от Николай Валуев, само че го би безапелационно през 2009 и завоюва купата в тежка категория на WBA. Хей, който преди този момент бе първенец и в полутежка категория, победи още няколко боксьори, които бяха с най-малко 20 кг по-тежки от него.

Все още не е ясно дали изобщо ще се стигне до сходно нещо и дали другите федерации биха го приели. Не е ясно и по какъв начин тъкмо ще бъдат разграничени две нови категории. В момента разликата сред първенеца на WBC Дионтей Уайлдър и този на WBA и IBF Антъни Джошуа е към 11 кг (25 паунда) в интерес на британеца и не се знае дали при две нови категории двамата няма да са в обособени категории.

udarsport.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР