49 медала от Световни и Европейски първенства, Европейски игри и

...
49 медала от Световни и Европейски първенства, Европейски игри и
Коментари Харесай

ГОДИНАТА НА БОКСА: Три квоти, напрежение в тежка категория и проблеми с МОК

49 медала от Световни и Европейски шампионати, Европейски игри и Балкански шампионати регистрираха от Българската федерация по бокс през 2023 г!

Боксът към този момент има три олимпийски квоти на Париж 2024 - на Станимира Петрова, Светлана Каменова и Хавиер Ибаниес.

За последните 12 месеца България излъчи 17 първенци! Със златни медали при мъжете и дамите от Европейските шампионати се отличиха Станимира Петрова, Хавиер Ибаниес, Ергюнал Себахтин и Радослав Росенов. Светлана Каменова завоюва сребърен орден на Европейските игри в Краков (Полша), като сграбчи и бронз от Световното състезание в Ню Делхи (Индия). Вицешампиони на Европейската купа в Будва (Черна гора) станаха Ясен Радев, Радослав Росенов и Йордан Морехон, който завоюва и бронз на Европейските игри.

В националния тим обаче не всичко е умерено. Дългогодишният титуляр в тежка категория Петър Белберов непосредствено скочи на държавния селекционер – кубинеца Жоел Арате и протектирания от него натурализиран кубинец Йордан Морехон.

С пост във фейсбук Белберов, одеве спечелил държавна купа, възнегодува против толерирането на кубинеца Данчо, който получава право за интернационалните изяви, само че заобикаля пряк конфликт с българина, от който да стане ясно кой би трябвало да се бори за олимпийска квота.

Позицията на тежкия български боксьор обаче има две страни! От едната той години наред получаваше всичко от страната и подготовката му беше обезпечена изцяло. Но отсреща съществени резултати по този начин и не се видяха. От друга - титулярите фактически би трябвало да се дефинират измежду най-хубавите. Ако би трябвало и в пряк конфликт. Йордан Морехон е международен първенец за юноши, само че има доста още какво да потвърждава при мъжете. Но пък досега Белберов не съумя да грабне множеството шансове, които получи...

Малко изненадващо постът на боксьора бе лайкнат от президента на федерацията Красимир Инински. Белберов получи поддръжка от съотборниците си Станимира Петрова и Даниел Асенов.

ПРОФИ

Годината за българския бокс завърши на професионалния кръг, където Кубрат и Тервел Пулеви реализираха безапелационни победи на галавечерта в Коста Меса, Калифорния. Кобрата не остави късмет на Анджей Вавържик и записа безапелационен триумф с 3:0 съдийски гласа. Тервел доминираше над Дионардо Майнър и също завоюва с 3:0 гласа.

Подобно на битката, през последните години боксът разчита за по-сериозни триумфи главно на дамското си направление. Създадената по времето на Красен Кралев като министър на спорта стратегия за женския бокс спомогна за олимпийската купа на Стойка Кръстева, само че тя към този момент не съществува.

СКАНДАЛИТЕ С МОК

Международното ни лоби е много противоречиво. А в бокса съдиите играят основна роля и са причина за серия от кавги.

Показателен е фактът, че МОК сътвори различна интернационална федерация, която да управлява спорта по време на Олимпийските игри. От своя страна  президентът на Международната боксова асоциация (IBA) Умар Кремльов прикани за уволнението на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

ПРЕДИ ПАРИЗ 2024

Нормално, фокусът на спорта през цялата 2024 година ще бъдат Олимпийските игри в Париж. В Токио бойният спорт имаше трима представители, като Стойка Кръстева донесе купа на България. Тя обаче се отхвърли от спорта и сякаш сега чакаме Световната и Европейска шампионка Станимира Петрова най-накрая да грабне олимпийския си късмет.

А предстоят и още два квалификационни международни шампионата през март и май. Цедката към игрите се стяга и усложнява, само че въпреки всичко има действителен късмет боксовата група за Франция да се усили.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР