Военният режим в Буркина Фасо, който е на власт от

...
Военният режим в Буркина Фасо, който е на власт от
Коментари Харесай

Военният режим в Буркина Фасо остава на власт още 5 години

Военният режим в Буркина Фасо, който е на власт от преврата през 2022 година, ще удължи ръководството си с пет години според съглашение, признато по време на извършените национални съвещания

„ Продължителността на прехода е закрепена на 60 месеца, считано от 2 юли 2024 година “, съобщи след края на разговоритеполковник Муса Диало, ръководител на организационния комитет на процеса на народен разговор, представен от Агенция Франс Прес.

Той посочи, че ръководителят на преврата и изпълняващ длъжността президент Ибрахим Траоре може да се кандидатира на всички избори в края на преходния интервал.

Двудневният народен разговор стартира на 25 май, с цел да се очертае пътят към гражданско ръководство на западноафриканската страна, обхваната от джихадистко принуждение.

Армията ръководи Буркина Фасо от 2022 година насам, като извърши два преврата.

От 2015 година насам джихадистки бунтовници, свързани с " Ал Кайда " и групировката „ Ислямска страна “ постановиха режим на принуждение, при който бяха убити хиляди хора, а милиони са разселени.

В рамките на първичния народен разговор беше призната харта, която дава на Траоре президентския пост и основава държавно управление и законодателно заседание.

Съгласно новата харта, контрактувана на 25 май, квотите към този момент няма да се употребяват за разпределение на местата на членовете на обичайните партии в парламентарното заседание. Вместо това „ патриотизмът ще бъде единственият аршин " за избор на депутати.

Първоначалната харта определяше продължителността на прехода към гражданско ръководство на 21 месеца, като срокът изтичаше на 1 юли, само че Траоре неведнъж предупреждаваше, че провеждането на избори ще бъде мъчно поради рисковата обстановка със сигурността.

Представители на гражданското общество, силите за сигурност и защита и депутати от преходното заседание участваха в договарянията през този уикенд, само че множеството политически партии бойкотираха диалозите. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР