В първите месеци на тази година заедно със свои колеги

...
В първите месеци на тази година заедно със свои колеги
Коментари Харесай

Парите гласуват

В първите месеци на тази година дружно със свои сътрудници Стойне Василев провежда национално турне с еднодневни на практика образования по персонални финанси и вложение. Запазват най-големите зали в Пловдив, Бургас, Варна и София. Интересът е голям, има и правостоящи. Очаква се и други огромни български градове да влязат в графика на обиколката следващата година. Обръщаме се към него с въпроса по какъв начин по-умно да управляваме парите си и в какво да влагаме:

В началото на всяка година обикалям моите снабдители на услуги – мобилния оператор, банките, застрахователните компании и ги запитвам дали може по-евтино да употребявам техните услуги и да си понижа разхода. Те ми оферират разнообразни разновидности, като не всеки път са склонни да получа по-добра цена, а по-често повече за същите пари. През тази година понижих разноските на фамилията за мобилни телефони. Ще дам образец със застраховка КАСКО на предходната ми кола - предложиха да сложа спомагателен имобилайзер към фабричния. Дадох 170 лева еднократно и застраховката се понижи с 250 лева, като с всяка година беше все по-евтино. От едно решение, което приложих след задаването на един въпрос, спестих над 1000 лева за няколко години. Повечето хора си мислят, че това е игра на дребно, заобикалят промоциите, отхвърлят да употребяват карти за преданост и по този метод не усъвършенстват своите разноски. Факт е, че
в случай че добре си вършим сметката
може да спестим пари.

Моята рекомендация е като получите заплата или някакви доходи, да заделите една част – не по-малко от 10% от вашите приходи. Колкото повече са годините ви, толкоз процентът би трябвало да е по-висок. Повечето хора икономисват под формата на депозити и семействата са натрупали над 78 милиарда лева в банките в България. Тези пари спят, лихвите са нулеви, а инфлацията ги обезценява. Спестените пари не е рационално да стоят в банка, с изключение на тези, които са за всекидневни и спешни потребности. Добре е да ги влагаме в действителни активи. Не всеки има опция да купи парцел. Но пък ползата към златото набъбна. Има индексни фондове и безусловно против 10 лева може да си осигурим
парченце от 500-те най-големи компании в света
Не бива да сме единствено потребители. Това не значи да се лишаваме, а да насочим вниманието към опциите да влагаме дребни суми, само че постоянно. Ако го вършим това, няма да имаме страхове за финансовото си бъдеще. Вместо да си купим кафе, телефон, някоя поредна джаджа или облага, да влагаме тези пари в фирмите, които ги създават. Нека не се стремим да покорим върха на консуматорството с цената на големи заеми. Препоръката ми е за възпиране от покупки със стоков заем с над 50% годишна рента, плюс огромни комисиони и такси. Този спомагателен разход може да се спести и рационално да се вложи в друго. Срещнах доста отрицателни мнения, че в случай че спрем да купуваме продуктите на фирмите, в които бихме вложили, те ще банкрутират. По принцип е по този начин, само че и в персоналните финанси дребна част от потребителите се вслушват и си трансформират държанието. Но тъкмо те са тези, които са сполучливи, икономисват, влагат, не разчитат на заеми. С щерка ми, която е на 10 година,
вършим разнообразни опити
Още преди години тя искаше iPhone. Като родители бяхме решили, че рационалната сума за телефон е 300 лева Ако желае нещо по-скъпо, дано да икономисва. Тя намерения и реши, че не си коства толкоз доста време да се концентрира върху един телефон и си купи различен, за който добави единствено към 100 лева Примерът, който аз ѝ дадох, беше, че и аз си купих по-евтин телефон, а разликата до цената на  един iPhone вложих в акции на Apple. Правя го всяка година и инвестицията се умножава от растежа на цените на акциите на тази софтуерна компания. Дъщеря ми също се ентусиазира за постоянни дребни инвестиции в именити компании. Инвестирането е елементарно – през безплатната версия на Revolut. Там аз имам акаунт и моята щерка се възползва от него, защото не е навършила 18 година Може да се влагат дребни суми през разнообразни приложения. Всички известни марки са отворени за нашите вложения, което ще ни донесе по-добро финансово бъдеще.

Ако следим разноските си, в случай че спестяваме, в случай че имаме спешен фонд за изключителни потребности, а парите, които ни остават, ги влагаме в активи, ще имаме финансова независимост. 
Две неща стопират хората
Едното е рискът да загубим част от парите си. Но даже да не вършим нищо, а държим парите си в банката, ние губим от инфлацията, защото покупателната им дарба спада бързо. Ще обърна внимание, че най-рисковото нещо в България не е да инвестираш, а да шофираш. Друг взор към парите: Една отмора коства да вземем за пример 1000 лева, даваме ги и ни остават единствено спомените. Но в случай че тези пари ги влагаме сполучливо, след година може да имаме 2 000 лева, едната част влагаме за отмора, другите ни остават, или всичките тези пари ги даваме за по-хубава отмора. Инвестирането е инструмент, който ни разрешава да живеем добре освен в този момент, само че и в бъдеще. Много пенсионери, с които приказвам, имат единствено спомените и вероятно парцел, който са изплащали години наред. Разполагат с огромно жилище, живеят в дребна стая, с цел да заплащат по-малко за отопление. Техните деца би трябвало финансово да им оказват помощ. В своята „ златна есен “ от живота си тези хора се усещат по този начин, като че ли до тогава нищо не са създали.
Информацията за вложенията
наподобява комплицирана. Един приканва да се влага в парцели, различен насочва към инвестиции в злато. Но има крайни отзиви – някои настояват, че парцелите към този момент са балон, като ще чуем и отзиви, че там е най-сигурно. Няма нюанси, всичко е единствено в черно и бяло. Въпросът е на кого да се доверим. На процедура е мъчно човек да загуби на 100% своите вложения, в случай че е диверсифицирал риска. Затова да обърнем внимание на думата диверсификация и да сложим парите си в разнообразни активи. Тогава шансът да загубим става най-малък и даже да има загуба, може да е единствено краткотрайна, когато влагаме дълготрайно. Риск постоянно съществува, само че има доста тактики, които да го понижат.

В медиите ще срещнем най-различни отзиви за вложенията. В стопанската система обаче има
един доста значим принцип
– „ Парите гласоподават “. Насим Талеб има книга, която се споделя „ Да заложиш своята кожа “. Винаги е добре да ревизираме дали този, който ни приказва за вложения в злато, е вложил в злато и какъв е неговият персонален опит. Да не съветваме другите да влагат в нещо, на което самите ние не сме се доверили.  Мнение без персонална процедура не коства нищо. Аз да вземем за пример не съм учител, а съм самостоятелен съветник и споделям моя опит. Не продавам злато или други активи и когато работя с хората, пазя техните ползи. Слагаме всички благоприятни условия на масата и съгласно техните цели вършим изцяло финансово обмисляне, по този начин според от плюсовете и минусите на инвестицията им споделям какво може да чака. Когато влагаме в нещо,
рискът е единствено наш
Всеки взема решението си и си носи отговорността за него. Независимият персонален финансов съветник е като персоналния доктор, аз добре познавам финансовото здраве на клиента и в случай че има потребност от някаква доста характерна консултация, предлагам сътрудник, с който да се реши този проблем. В над 95% от случаите бързо се построява съответна финансова тактика.

Има единствено един метод да разберем какво е риск – като загубим пари. Говорим за диверсификация, само че някой самичък преценя и поставя всичко в акции на една компания. Случва се цените на тъкмо тези акции да паднат и индивидът да претърпи огромна загуби. Така той схваща за какво не трябва да постави
всички яйца в една кошница
Другият тест дали сме поели търпима доза риск е дали спим умерено. Безпокойството може да пристигна и от малко влагане, само че усетите ли вътрешна какофония от това, просто излезте от тази инвестиция.

Преди да влагам в нещо и един лев, аз чета доста и изучавам. За мен е значимо да зная по какъв начин работи въпросната инвестиция. За това малко хора си дават сметка. За вложенията с изключение на доходността, или облагата, която носят, е значима и тяхната ликвидност. При златото е значимо да може елементарно да го обърнем в пари, а това значи да има кой да го купи. Не е нужно хората да четат толкоз доста, че да стигнат до „ парализа на разбора “, защото всичко ще стартира да им се коства прекомерно комплицирано. Тогава си споделят, че каквото и да създадат, ще сгрешат. По-голямата част от
знанията идват от опита
Когато стартирам да влагам в нова инвестиция, в която нямам никаква процедура, потеглям с минималната допустима инвестиция. Правилото е „ Дай си време, увеличавай непрекъснато. Апетитът идва с яденето. Развий се, направи си тактика за вложения “. Да шофираш е доста по-трудно и по-опасно от вложението. Над 80% от американците влагат в акции. Вече е доста елементарно и ние, българите, да го вършим през разнообразни приложения. С дребни суми може да си отворим огромни благоприятни условия.

 

Стойне Василев е самостоятелен персонален финансов съветник. Той е основател на уеб страницата за персонални финанси и личен бизнес SmartMoney.bg, създател на книгата „ Умни пари “ и ръководител на УС на Българската асоциация на персоналните финансови консултанти. Има над 15 години професионален стаж на високи позиции във финансовата сфера. Двамата с неговата брачна половинка Адриана Манолова дават начални знания по финансова просветеност на деца, с игрови модели ги учат по какъв начин да основават и да ръководят лични страни.
Текстът е част от бр. 120 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР