Световните пазари на газ постепенно се балансират, но се очаква

...
Световните пазари на газ постепенно се балансират, но се очаква
Коментари Харесай

Газовият пазар се балансира, но предизвикателства дебнат отвсякъде

Световните пазари на газ последователно се балансират, само че се чака да останат напрегнати и през 2023 година на фона на по-ниските доставки на съветски газ по тръбопроводи за Европа, оповестява Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от Reuters.

Европейските и международните газови пазари претърпяха сериозен потрес в доставките през 2022 година, когато Русия понижи потока на тръбопроводния си газ за Европейския съюз с 80%, предизвиквайки световна енергийна рецесия. Мекото време, увеличението на износа на полутечен природен газ (LNG) и мощният спад в търсенето обаче помогнаха да се смекчи шокът, оставяйки хранилищата в Европа цялостни на 60%, напомня осведомителната организация.

" Намаленото напрежение на пазара и относително добре заредените складове преди лятото са причина за внимателен оптимизъм във връзка с сигурността на доставките ", декларират от МАЕ в тримесечния си отчет за пазара на газ. " Подобрените вероятности за газовите пазари през 2023 година не са гаранция против бъдещи съмнения. Глобалното предложение ще остане лимитирано през 2023 година, а световният баланс е обект на извънредно необятен набор от несигурности ", се споделя още в отчета.

Рисковете, които включват неподходящи климатични условия като изсъхнало лято, по-малка наличност на полутечен природен газ и опция за по-нататъшно понижаване на съветските доставки за Европа, могат да възобновят напрежението на пазара и неустойчивостта на цените.

В Европа потреблението на газ през отоплителния сезон 2022/23 година е намаляло с рекордните 16%, или 55 милиарда куб. м. Затова и в отчета се показва, че Европейски Съюз се нуждае единствено от половината от равнището на нагнетяване в хранилищата, следено през лятото на 2022 година, с цел да реализира задачата си за 90% до началото на отоплителния сезон 2023/24 година

Сега втечненият природен газ съставлява 2/3 от вноса на газ в Европа, като задоволява към 1/3 от търсенето през отоплителния сезон 2022/23 година Вносът на полутечен природен газ в Европа се е нараснал с 25%, или 20 милиарда куб. м, през отоплителния сезон, като Съединените щати са обезпечили над 45% от спомагателните доставки.

Но прогнозите са, че през 2023 година международното предложение на полутечен природен газ ще се усили единствено с 4% (или над 20 милиарда куб. м), което няма да е задоволително, с цел да компенсира предстоящото понижаване на доставките на съветски газ по тръбопроводи за Европа.

Междувременно вносът на полутечен природен газ в Китай, който през 2022 година понижава с 20%, позволявайки по-големи потоци към Европа, се възвръща, подсилен от по-голямото вътрешно търсене. Очаква се притокът на полутечен природен газ към Китай да се усили с 10-15% спрямо 2022 година, само че да остане под равнищата от 2021 година, декларират от МАЕ.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР