Стратегията за Западните Балкани, хуманитарната ситуация в Сирия и стъпките

...
Стратегията за Западните Балкани, хуманитарната ситуация в Сирия и стъпките
Коментари Харесай

Започва срещата на външните министри от ЕС - Гимних“

Стратегията за Западните Балкани, филантропичната обстановка в Сирия и стъпките към възстановяване на връзките със Северна Корея и след Олимпиадата обсъждаха външните министри от Европейския съюз в София. На срещата с неофициален темперамент няма да бъдат взети решения, само че се изследват настройките по най- противоречивите въпроси. България вижда бъдещето на страните от Западните Балкани в Евросъюза, само че когато са подготвени за това - съобщи преди форума вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя изрази убеденост, че разногласието за името на Македония ще откри най-хубавото решение, преди неофициалния си диалог с гръцкия си сътрудник Никос Кодзияс. Вижне повече за позициите на първите дипломати по главния приоритет на българското председателство - Западните Балкани.

 © Българска телеграфна агенция
За първи път външните министри на Европейския съюз разискват препоръчаната предходната седмица в Страсбург тактика на Европейската комисия за интеграцията на страните от Западните балкани. Условие за евроинтеграцията на страните от района е разрешаване на дългогодишните дебати като да вземем за пример разногласието за името на република Македония. Преди началото на срещата външният ни министър Екатерина Захариева предизвести, че вероятно решение на разногласието не би трябвало да основава условия за териториални искания към нас.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Позицията на България е ясна. Това е двустранен развой сред София и Атина, решението за името е значимо за целия Европейски съюз и се надяваме то да не сътвори нови проблеми. Убедена съм, че сътрудниците ще вземат най-хубавото решение.  ​Договорът за добросъседство сред България и Македония влиза в действие от през днешния ден ​Договорът за добросъседство сред България и Македония влиза в действие от през днешния ден
Това ще стане факт след подписването на протокол за замяна на ратификационните документи на публична гала в Министерския съвет, която ще започн...

Стратегията на Европейската комисия показва 2025-а година като възможна дата за действителен прогрес в евроинтеграцията на Западните Балкани. Поставените периоди обаче провокираха разнопосочни реакции измежду първите дипломати на страните от Европейския съюз.
Петер Сиарто - външен министър на Унгария: Много съм отчаян от тактиката на Европейската комисия за Западните балкани, тъй като интеграцията и процесът на разширение би трябвало да да много по-бързи. За Сърбия и Черна гора особено 2025-а е доста късен период. Очевидно е, че Съединени американски щати имат своя тактика за Западните балкани, Русия има своя тактика за Западните балкани, Турция също има тактика. Само Европейският съюз е прекомерно муден.  © Българска телеграфна агенция Карин Кнайсл - министър на външните работи на Австрия: Всеки ден можем да си задаваме въпроси кой пръв ще стъпи в Белград - Китай или Евросъюзът. Балканите са наш непосреден комшия. Евросъюзът е зает с района, само че това би трябвало да стане очевидно.
Германията също очерта интеграцията на Западните балкани като значима тематика.
Зигмар Габриел - министър на външните работи на Германия: Тази тематика ни вълнува, аз идвам тук от Сърбия и Косово.
Доказателство за това какъв брой е значимо да бъдат позволени двустранните разногласия е Хърватия, която стана член на Европейски Съюз, без да е позволен разногласието със Словения за границата. Сигналите от днешния съвет са, че Любляна и Загреб нямат доближаване на позициите.
 Спор сред Словения и Хърватия за морската им граница Спор сред Словения и Хърватия за морската им граница
В среднощ изтече крайният период за решение на датиращия от десетилетия спор за морската граница сред Словения и Хърватия. Решение на арбитражния съд...

На въпрос на Българска национална телевизия, словенският външен министър съобщи, че ще сезира Европейския съд поради нежеланието на Хърватия да извърши решението на Арбитражния съд по противоречивата граница.
Карл Ерявец - министър на външните работи на Словения: Словения и Хърватия от 20 години водят разговор за разрешаване на разногласието за границата, същото важи и за Хърватия и Сърбия - 26 години, Босна и Херцеговина и Черна гора. Не е действително до 2025-а година да чакаме решение за тези разногласия, които могат да бъдат огромен проблем пред разширението на Европейския съюз. Мария Бурич - заместник-министър ръководител и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия: Ние имаме вяра, че всички двустранни въпроси са двустранни и би трябвало да бъдат третирани като такива доколкото е допустимо. Хърватия постоянно е била на позиция, че сходни проблеми би трябвало да се позволяват на междудържавно равнище.
Във втория ден от неофициалния съвет „ Гимних “ ще вземат участие и министрите на страните-кандидатки за участие в Евросъюза.

Тогава се чака да се задълбочи полемиката за препоръчаната тактика за Западните Балкани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР