Страстите на днешното заседание на парламента се нажежиха по повод

...
Страстите на днешното заседание на парламента се нажежиха по повод
Коментари Харесай

В парламента се скараха за оставката на Борисов

Страстите на днешното съвещание на Народното събрание се нажежиха във връзка оставката на Бойко Борисов и по кое време да бъде гласувана тя. Още първоначално се породи юридически спор - би трябвало ли държавното управление на Борисов да подаде оставка пред Народното събрание или не. 

От ГЕРБ опонираха, че такава към този момент е импортирана в деловодството на Народното събрание още през вчерашния ден. От " Изправи се! Мутри вън! " (ИСМВ) обаче са безапелационни, че практиката е да има гласоподаване и да се чуе " оставка - призната ". От парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! " са поискали на съвещание на председателския съвет на Народното събрание министър председателят Бойко Борисов да бъде доведен, в случай че се постанова наложително, благодарение на НСО, на чуване в Народното събрание, заяви Блиц.

Припомняме, че през вчерашния ден в дневния ред беше препоръчано чуване на министър-председателя, след което от пресслужбата на Министерския съвет оповестиха, че той е излязъл в отпуск, с цел да приготвя плана за нов кабинет на ГЕРБ и ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев

.В последна сметка Народното събрание включи в дневния си ред разглеждането на оставката на Министерския съвет.

Към дебата по точката се включи и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. " Хубаво е от първия ден да съблюдаваме Конституцията. Правомощията се приключват с приемане на оставката на Министерски съвет или министър-председателя ", съобщи още Свиленски.

Според него освен, че оставката би трябвало да бъде гласувана, а на този стол би трябвало да пристигна този, който е подал оставка.

Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! " уточни, че не е сюрпризиран, че парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили има потребност от правни съвещания.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Тома Биков попита какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана. " Какво ще се случи на процедура ми кажете? Ще спре държавното управление да действа ли? Ще ви кажа метода, по който то ще спре. Направете държавно управление и незабавно Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете - ще управлявате или няма да управлявате. Какво ще се случи, в случай че тази оставка бъде отхвърлена? ", попита още Тома Биков.

На парламентарната естрада в процедура по метода на водене се качи Мика Зайкова. " Г-н Биков, вие преди малко обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката би трябвало да се гласоподава. Не можете да наричате текстовете на Конституцията - смешни ", съобщи Мика Зайкова.

" Искате да унижите Бойко Борисов, кабинета, ГЕРБ. За пръв път не знам накъде да се обърна, къде е болшинството. очевидно опозицията е в средата, разяснява Александър Ненков.Той прикани новите депутати да спрат да се бавят и да поемат отговорността си за съставянето на нов кабинет.

" Стегнете се, направете си кабинет и Бойко Борисов и неговият кабинет ще отидат в историята ", прикани Ненков. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР