Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО пристигна в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дойде в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Столтенберг ще се срещне и със служебния министър председател Димитър Главчев, служебния министър на защитата Атанас Запрянов и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

25 май 2024, 09:00

Народно събрание приема пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Посещението на Столтенберг става на фона на апела на украинския президент Володимир Зеленски за персонално присъединяване на президентите на Съединени американски щати и Китай в мирната конференция, планувана за идния месец в Швейцария. Както и на фона на изказаното мнение на Столтенберг, че страните, дали оръжие на Украйна, би трябвало да разрешат потреблението му против Русия. Този апел изясни в София по време на асамблея на парламентите на НАТО Иехор Черниев от украинската парламентарна делегация:

" Ние се нуждаем от поддръжката на вашите страни. Всеки ден ни бомбардират с високоточни ракети, с дронове. В региона на Харков знаехме къде и по кое време Русия натрупа военната си мощност покрай нашите граници. Но не можехме да ги ударим, тъй като не ни беше позволено. А съветските системи в това време удрят на наша територия. Не желаеме да удряме Москва или Кремъл, а единствено законните военни цели. Искаме единствено да демилитаризираме регионите до нашите граници ", уточни Черниев и добави:

" Украйна съумя да усили своето произвеждане на снаряди. Но нямаме финансови средства, с цел да го вършим. Изразходвахме ги всичките пари от налози и мита за храна и униформи на военните. Затова молим вашите страни да провеждат взаимно произвеждане в Украйна. Дори сте добре пристигнали да дойдете в Киев в Украйна. Вероятно към момента нивото на произвеждане в Европейския съюз на боеприпаси не може да задоволи и нужните на Украйна, и за попълване на европейските ресурси след тези две години инвазия. Затова желаеме да създадем взаимни предприятия с вашите компании на територията на Украйна, които да ускорят нашето произвеждане. Тези средства са ни нужни през вчерашния ден, а не през днешния ден ".

26 май 2024, 15:34

Главчев се среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Преди близо месец България също заяви, че е " изпратила следващата военна помощ за Украйна ". Данните от формулировката на известието водят до решението на Народното събрание от предходната година, съгласно което България дава " неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети ".

Още тогава Русия предизвести, че предаването на ракети за системите С-300 България ще наруши интернационалното право.

Очаква се Столтенберг да разиска с българските управляващи въпроси за подсилване на Източния фланг на НАТО, модернизацията и финансирането на армията. България желае НАТО да разположи у нас системи за противовъздушна защита и брегови ракетни комплекси. Очаква при потребност и увеличението до бригада на многонационалната бойна група.

Това е третото посещаване на Йенс Столтенберг у нас за съвсем десетгодишния му мандат.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР