Страната в Европейския съюз, която най-много прилича на авторитарна деспотична

...
Страната в Европейския съюз, която най-много прилича на авторитарна деспотична
Коментари Харесай

Британското списание The Spectator: България е мафиотска държава като Путинова Русия

Страната в Европейския съюз, която най-вече наподобява на властническа деспотична страна, е България. Тя се трансформира в автокрация, ръководена от политически хайлайф, който заобикаля самостоятелната правосъдна система и утвърждава просвета на безотговорност. По създание тя е новата Русия. Като се имат поради историческите ѝ връзки с Русия, не е изненадващо, че България поддържа Украйна нееднозначно и насилствено.

Анализът е на английското седмично списание за политика, просвета и настоящи събития „ Спектейтър “, представено от БГНЕС. То излиза от  1828 година и е най-старото оживяло седмично списание в света. Собственик на списанието е Фредерик Баркли, който има и вестник „ Дейли телеграф “.

За Европейски Съюз и Съвета на Европа България съставлява сериозен проблем, обвързван с репутацията и доверието, написа „ Спектейтър “. Тя е най-корумпираната страна членка, заключава неправителствената организация „ Прозрачност без граници “. Според Държавния департамент на Съединени американски щати тя има „ обилни проблеми с правата на индивида “ и „ съществени проблеми с независимостта на правосъдната система и корупцията в държавното управление “.

Подобно на Русия, България се е трансформирала в мафиотска страна

Тя се ръководи от автократична клептокрация и от олигарси, чийто генезис може да се наблюдава обратно до шпионската организация от комунистическата ера – Държавна сигурност (ДС), еквивалент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), и до приватизацията на доходоносни държавни активи.

Според някогашния министър на правораздаването Христо Иванов тази рецесия подкопава и доверието в Европейски Съюз, защото той не е съумял да реагира на ескалацията на корупцията в най-бедната си страна. Той твърди, че Европейски Съюз е показал блаженство във връзка с надзора на правосъдните промени в България, като в това време е подхранвал корупцията с европейски пари.

„ Ако Европейски Съюз не е в положение да подсигурява минимални стандарти за господство на закона в една толкоз слаба страна членка като България… защо му е това? “ – сподели Иванов. „ Това равнище на завземане на страната в България стана допустимо единствено с помощта на лесното приемане на средства от Европейски Съюз “.

Реклама

В основата на рецесията е неналичието на правосъдна самостоятелност

Проблемът е, че българският основен прокурор има голяма власт и основава непропорционално въздействие във Висшия правосъден съвет и върху съдиите – сподели Тоби Кадман, юрист в адвокатска фирма „ Герника 37 “, който е работил в България. „ Укрепването на тази безконтролна власт докара до ерозия на правосъдната самостоятелност. Подобно на Русия, ерозията на върховенството на закона е първата жертва на изпадането в автокрация “.

Главният прокурор Иван „ Каскета “ Гешев бе „ определен “ без конкуренция през 2019 година Необичайно, назначението му провокира гневни митинги на фона на изказванията, че му липсват самостоятелност и честност, с цел да заема толкоз значима позиция. Протестиращите приканиха за оставката му, потвърждавайки, че „ олигархичната мафия е превзела страната и е разпростряла обсега си надълбоко в институции като правосъдната власт, медиите и службите за сигурност “ и е над закона. Неотдавнашни изследвания на публичното мнение демонстрираха, че 80% от българите считат корупцията за необятно публикувана.

През юли 2020 година хиляди протестиращи се върнаха по улиците на София, когато държавните обвинители влязоха в кабинетите на президента. Те сметнаха това невиждано навлизане за опит да се отклони вниманието от неналичието на следствия против олигарси за корупция и за възмездие за опитите му да блокира назначението на основен прокурор през миналата година. Един настоящ основен прокурор може безнаказано да злоупотребява със служебното си състояние или да прави други закононарушения, съобщи юристът Радосвета Василева. „ По създание този орган е една от главните закани за върховенството на закона в България “.

Всемогъщата роля на основния прокурор като правоприлагащ орган се илюстрира от насочването на вниманието към „ Нексо “, водеща световна финтех компания, която ръководи активи за над 2 милиарда $ за пет милиона души в 200 страни.

От януари 2023 година „ Нексо “ и нейните чиновници в България са под обсадата на прокуратурата. Това е координирана офанзива с изказвания за незаконно държание, учредени на измислени и политически стимулирани обвинявания – сподели Тоби Кадман. „ Главният прокурор се опита да притегли интернационалните сътрудници от правоприлагащите органи, с цел да придаде легитимност на следствието против „ Нексо “ и неговите шефове в границите на непозволен развой “.

Тактиката на „ интернационалното съдействие “ се провали и по тази причина основният прокурор реагира, като упрекна в проведен на национално равнище скрит план. „ Те повдигнаха извънредно погрешни обвинявания, нарушавайки презумпцията за невиновност и на процедура премахвайки всякаква опция разследваните лица да получат обективен правосъден развой “, съобщи Кадман. „ Реалността е, че шефовете на „ Нексо “ са били обект на нахлуване поради поддръжката им за политическата съпротива, промените и прекратяването на корупцията “.

България е изправена пред сериозен миг, който има съществени последствия за доверието в Европейски Съюз. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън даже назова основния прокурор „ опасност за стабилността на НАТО “. Това е страна, която изумително наподобява на Русия в първите години на Путин, когато върховенството на закона беше употребявано за гонене на предприемачи, които се противопоставяха на политическата му стратегия. Сега, откакто Студената война се възроди, България се трансформира – сходно на Русия – в мафиотска страна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР