Стотици журналисти от най-голямата американска вестникарска група стачкуват в Съединените

...
Стотици журналисти от най-голямата американска вестникарска група стачкуват в Съединените
Коментари Харесай

Журналисти на протест в САЩ. Причината


Стотици публицисти от най-голямата американска вестникарска група стачкуват в Съединените щати, обвинявайки управлението, че унищожава локалните редакции, съобщи Агенция Франс Прес. В стачките, които ще продължат един или два дни, вземат участие чиновници на Gannett от към две дузини редакции, се споделя в изказване на профсъюза NewsGuild-CWA.

Стачката засегна издания допълнително от половин дузина щати, в това число Калифорния, Тексас, Флорида, Ню Джърси и Ню Йорк, добави профсъюзът. Gannett има повече от 200 всекидневника в цялата страна, в това число USA Today, Palm Beach Post и Arizona Republic. Тя беше закупена през ноември 2019 година за към 1,2 милиарда $ от New Media Investment Group, известна още като GateHouse Media.
-->
От сливането насам редакциите " са обезлюдени, отразяването на локалните вести е намаляло, а цените на акциите на Gannett са спаднали с близо 70% ", съобщи NewsGuild-CWA.

Профсъюзът упрекна основния изпълнителен шеф Майк Рийд в " неприятно ръководство ", което е " деморализирало новинарските редакции и е направило невероятно репортерите да разполагат с ресурсите за основаване на качествена публицистика ".

През последната година Gannett е съкратила близо 20 % от работните места в журналистическата си активност, въвела е неплатени отпуски и е прекратила вноските на компанията в пенсионните проекти, обявиха от профсъюза. Гилдията изиска от акционерите, които се събират в централата на Gannett във Вирджиния, да гласоподават избор на съмнение на Рийд.

" Въпреки прекъсването на работата, на някои от нашите пазари няма да има спиране и няма да престанем да предоставяме надеждни вести на нашите лоялни читатели ", се споделя в изказване на представител на Gannett.

Регионалните и локалните вестници в Съединени американски щати изпитват усложнения от години, тъй като читателите се насочват към цифровите вести, а приходите от реклами спадат. Според изследване на Pew Research Center от 2021 година заетостта в новинарските бюра в Съединени американски щати е намаляла от 114 000 на 85 000 публицисти сред 2008 и 2020 г. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР