Стартира конкурс за кураторски проект за националното участиеСлед 15 годишно

...
Стартира конкурс за кураторски проект за националното участиеСлед 15 годишно
Коментари Харесай

България се завръща на Венецианското архитектурно биенале

Стартира конкурс за кураторски план за националното присъединяване
След 15 годишно неявяване, България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. На 20 декември Министерството на културата (МК) разгласи конкурс за кураторски план за национално присъединяване в 18-тото издание на Биеналето през 2023 година. Провеждането на състезанието, както и цялостния развой по организация на българското присъединяване се реализира със съдействието на двете професионални организации - Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на архитектите в България (САБ). 

“Радваме се, че Министерство на културата постави завършек на това срамно за България неявяване от най-голямото международно ревю за архитектура. Бих желал да споделя, че разбрахме за тази опция единствено преди 20 дни, само че се сплотихме, организирахме се и в този къс период успяхме да изберем хубав павилион и да подготвим конкурс. Сега пред нас стои предизвикването да разпространяваме състезанието допустимо най-бързо, защото срокът за работа е единствено един месец. От КАБ към този момент започнахме осведомителна акция за Венецианското биенале, с която целим да подготвим обществото и да вдъхновим сътрудниците. Надяваме се да стигнем до всички надарени архитекти, които могат да ни накарат да се гордеем с националното си присъединяване ”, споделя арх. Мартин Христов, зам.-председател на КАБ и участник в Работната група по организацията на българското показване. 
-->
Крайният период за подаване на документи за присъединяване в състезанието е 16 януари 2023 година Официалната покана можете да изтеглите от уеб страницата на състезанието, основан с финансовата поддръжка на РК София град към КАБ. Българският павилион ще бъде ситуиран в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира покрай Моста на Академията във Венеция.

В състезанието могат да вземат участие български и задгранични физически и юридически лица, независимо, или като обединявания. Кандидатите следва да имат професионална подготовка, позиция и знания по спецификата на актуалната българска архитектура. Допуска се кандидатстване единствено с едно планово предложение. Максималният размер на допустимото финансиране за реализация на плана е 70 000 лв..

Критериите за избор на кураторска идея са: изясненост и модерна новост на определената тема; образен капацитет на изложбената концепция; кураторски и тримерен капацитет на препоръчаната тема; способността на екипа да подхожда към модерна архитектурна материя по явен и новаторски начин; консолидиране на концепцията в пространството на българския павилион; връзка, разбираемост и дарба за превръщане към огромна интернационална аудитория; сходство с бюджета, в това число осъществяване, образна и отзивчива част.

Проектите ще се преглеждат от 8-членно жури под председателството на проф. доктор apx. Тодор Булев — ръководител на САБ и членове: доцент доктор Борис Данаилов, изкуствовед, шеф на политическия кабинет на министъра на културата; аpx. Веселин Серкеджиев, член на УC на САБ; аpx. Галина Милкова, притежател на огромната премия в състезанието “Български архитектурни награди 2018 ” (БАА).; арх. Тодор Обрешков, притежател на две огромни награди в състезанието “БАА ” за 2019 и 2020 г.; аpx. Георги Кътов, притежател на четири специфични награди в състезанието „ БАА “ за 2018, 2019 и 2021 г.; Нурхан Раджеб, урбанист; аpx. Александър Стайнов, специалист в МК и народен комисар за присъединяване на България във Биеналето. 

Осемнадесетото издание на Beнeциaнcĸoтo apxитeĸтypнo биeнaлe ще бъде от 20 май до 26 ноември 2023 година Темата на форума е „ Лаборатория на бъдещето ” и е въодушевена от Африка, която води класациите за световна урбанизация и напредък, само че също по този начин е изправена пред съществени закани от изменението на климата и неравенствата. Куратор на интернационалната галерия е Лесли Локо – проектант, публицист, академични учител и създател на African Futures Institute. Повече детайлности за идното биенале научете

Пълната информация за изискванията на състезанието, както и документите за присъединяване можете да откриете на уеб страницата на състезанието: и на интернет страницата на Министерство на културата:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР