Срещата на Европейския съюз с Турция във Варна, руско-британската дипломатическа

...
Срещата на Европейския съюз с Турция във Варна, руско-британската дипломатическа
Коментари Харесай

Между Скрипал и Ердоган: Третият месец европредседателство бе тест за дипломацията

Срещата на Европейския съюз с Турция във Варна, руско-британската дипломатическа рецесия и нападките сред съветския патриарх и български управници. Макар да не са директно свързани с европредседателството, тези събития съпътстваха третия месец на България отпред на Съвета на Европейски Съюз и бяха тест за зрелостта на външната политика и уменията на София да бъде медиатор по горещи международни проблеми.

Диалог, само че без пробив за Турция

Дори и в ролята си на европредседател, България мъчно може да реализира пробив в връзките сред Европейски Съюз и Турция. И въпреки всичко срещата във Варна сигурно ще бъде посочена като един от огромните триумфи на българското председателство, дори поради самия факт, че е имало такава.

Какво се случи? Отношенията сред Анкара и Брюксел са в доста ниска точка и това не се промени. Единственият проблем, който откри решение на срещата в " Евксиноград " е, че съглашението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати идващите траншове от 1.2 милиарда и 3 милиарда евро.

Притесненията за свободата на медиите и турската интервенция в Сирия остават. И макар че ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се разгласи за " поръчител " на продължаването на договарянията за присъединение, Турция е също толкоз надалеч от еврочленство, колкото и преди срещата.

 Между Скрипал и Ердоган: Третият месец европредседателство бе тест за дипломацията
© Правителствена работа

Казано в резюме, триумфът е, че разговорът с Турция продължава, само че същото важи и за властническите практики там. България съумя да бъде медиатор и въпреки да сложи пред Ердоган двустранни въпроси (обезщетенията за парцелите на бежанците от Беломорска Тракия) не трансформира срещата в пленник на междудържавни разногласия.

Русия, Русия и отново Русия

Два въпроса, свързани с Русия, преобладаваха в медийното пространство през целия месец.

Първият е дипломатическата рецесия сред Лондон и Москва поради офанзивата с нервнопаралитично вещество в Солсбъри против някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия. В края на месеца Европейски Съюз поддържа версията на Лондон, че е много евентуално Русия да е виновна за нападението и отзова посланика на общността в Москва за съвещания.

В средата на март Лондон реши да изгони 23-ма съветски дипломати и да предприеме няколко други ограничения по случая " Скрипал ", а Москва отговори реципрочно. Няколко европейски страни и Съединени американски щати оповестиха по едно и също време ответни ограничения против Русия в символ на взаимност с Англия.

България към този момент не е измежду тези страни. По думите на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов страната би трябвало да води уравновесена политика и да има открити канали за връзки с Русия. Той въпреки всичко означи, че в случай че има безспорни доказателства за виновността на Русия, България може да промени своята позиция.

Русия бе в центъра и на друга дипломатическа стихия, този път сред съветския патриарх и българските управляващи. Проблемът потегли от диалог сред президента Румен Радев и патриарха на Руската православна черква Кирил. Той се състоя в София в границите на визитата на главата на Руската православна черква в България за Трети март. След срещата в президентството патриархът направи особено изказване за българските медии като сподели, че си отпътува наскърбен от интерпретациите в България за Руско-турската война (1877-1878 г.) и споменаването на жертвите и на други народи с изключение на съветската. Дни по-късно на уеб страницата си Руската православна черква разгласява видео от част от диалога сред патриарх Кирил и българския държавен глава, в което се чуват остри реплики от страна на съветския свещеник, който укрепва въздействието им с потропване с пръсти по масата.

Войната на думи продължи и на други фронтове. Вицепремиерът Валери Симеонов назова патриарха " цигарен митрополит " и " второразрядно ченге ", а съветски свещеници дефинираха Радев като страхлива марионетка на Запада в треторазредна страна.

Случващото се сред Европейски Съюз и Русия е тестване за дипломацията на всички страни членки. България не е изключение. Как обаче да бъде и неутрална към Москва, и солидарна с Лондон по случая " Скрипал ". Отговорът не е елементарен, само че в случай че успее да резервира положителния звук в връзките по чувствителни тематики с значим европейски сътрудник, какъвто е Русия, това сигурно няма да остане неусетно, когато след още три месеца бъде направена оценка на европредседателството.

Европредседател по целия свят

А в това време то продължава да тече с цялостна мощ надалеч оттатък границите на Европа. Според Комуникационния проект за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, получен от " Дневник " по Закона за достъп до социална информация, събития за българското европредседателство се организират по целия свят – от Австралия и Далечния изток през Северна Африка до Южна Америка.

Те са многочислени и разнородни – изложения, концерти, откривания и закривания на председателството, прожекции на българско кино, конференции и семинари, представяния на България като дестинация за туризъм. За това Министерството на външните работи има бюджет в размер на 2.4 млн. лв. – 400 000 лева за 2017 година и 2 млн. за 2018 година Тези цифри са планирани – от плануваните за предходната година са изхарчени 362 483 лева, неусвоените са останали в републиканския бюджет.

Дали с концерти и изложения или с интернационалните срещи, България има късмет да стане по-позната и да остави своя отпечатък върху европейската политика, било то и за шест месеца. Тя може да бъде медиатор, водач или неутрална страна. Каква роля ще избере в идната дипломатическа рецесия, следва да разберем.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (191)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР