Средната цена на бензина А95 падна през последните дни под

...
Средната цена на бензина А95 падна през последните дни под
Коментари Харесай

Какво ни чака с цените на горивата преди Коледното пътуване

Средната цена на бензина А95 падна през последните дни под 2.90 лева за литър, заяви в. " Сега ", базирайки се на данните от платформата Fuelo. Така най-масово продаваният бензин в петък се търгуваше приблизително за 2.87 лева като за последния месец той е поевтинял с 8 стотинки.  

Дизелът остава безценен, само че цената му също леко върви надолу - с 5 ст. за месец до 3.30 лева на литър. По-чувствително поевтинява метанът - с 1.60 лева за от началото на ноември, и сега се продава за 3.31 лева за кг.  
-->
При тези цени потребителите получават отстъпка от 25 стотинки на литър. В сряда служебният кабинет гласоподава спомагателни 38 млн. лева за удължение използването на отстъпка от 25 ст. от литър гориво до края на декември.  

" В идващите две седмици ще сме очевидци на още по-ниски цени. Цените на дизела чакаме да паднат под 3 лева на литър, а на бензина - под 2.70 лева ", предвижда Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Така в интервала на Коледните празници и засилените пътувания по това време на годината, потребителите ще зареждат колите си на сензитивно по-ниски цени.

От Асоциацията на търговците и вносителите на горива показват, че в последните седмици се следи сериозен спад на интернационалните пазари на крайните артикули дизел и бензин с над 250 $ и това следва да се отрази на колонките у нас до 2-3 седмици. След към 10 дни спадът в котировките на суровия петрол ще се отрази и на цените на едро на най-големия производител на Балканите - бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ", уточни Хаджидимитров. Според него цената на едро на бензина и дизела ще падне с към 15-16 стотинки. 

Собствениците на бензиностанции са внимателни в мненията си дали отстъпката от 25 ст. би трябвало да остане и даже да се усили след Нова година, както дават обещание другите политически партии. Търговците са скептични и към проектите на служебния кабинет за нова огромна стратегия за подкрепяне въз основата на по-големия налог облага, който се чака от " Лукойл Нефтохим " за тази и идната година. " Горивата поевтиняват поради спада на цените на суровината на интернационалните пазари. Това преразпределение на средства за обезщетения посредством частни компании, каквито са бензиностанциите, не е най-хубавият вид. Работата на търговците се усили трикратно, а от отстъпката се възползват най-много богатите консуматори. Надявам се да има различен вид за помощта ", разяснява Хаджидимитров.

" Трябва да се обмисли деликатно новата скица на обезщетения. Сега част от по-малките търговци не могат да обезпечат отстъпката от 25 ст. на литър, защото тя се дава от бензиностанцията, а след това бизнесът си я получава от страната и по този начин на процедура я кредитира. Кредитът е към 10 милиона лева дневно. Ако страната желае да усили помощта, то този заем ще стане още по-голям и ще стане непостижим за бензиностанциите – т.е. не е това механизмът, който би трябвало да се ползва “, счита и Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Цените на суровия нефт претърпяха няколко внезапни спада през последните дни. Работната седмица приключи със междинна цена 81,52 $ за барел, оповестиха от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). В сряда вид " Брент " поевтиня с 3% и се търгуваше за 85,80 $ за барел, а американският лек недопечен нефт WTI - с 2,% към 78,70 $ за барел. Този спад бе повлиян от информацията от предния ден, че групата на седемте стопански най-мощни страни Г-7 преглежда опцията за таван на цената на съветския морски нефт в диапазона от 65-70 $ за барел. Г-7, в това число

Съединените щати, както и целият Европейски съюз и Австралия възнамеряват да вкарат тавана на цените за износа на съветски нефт по море от 5-и декември, като част от глобите по отношение на Русия за нахлуването ѝ в Украйна. Идеята на тавана е да се забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с съветски недопечен нефт, в случай че се продава над избрана цена.

Европейските дипломати в договарянията обаче считат, че обсъжданият ценови таван е прекомерно висок, заяви организация Блумбърг. Руският нефт се търгува със забележителна отстъпка спрямо Брент - към 65 $ за барел. Ако таванът на цените на Г-7 за съветския нефт бъде избран на сходно равнище, това няма да навреди доста на Русия и респективно на международните петролни доставки, считат специалистите. През седмицата различията не бяха изгладени и договарянията не престават в понеделник, защото страни като Полша упорстват за доста по-нисък таван от към 30 $ за барел. Влияние върху спада на интернационалните котировки на суровия нефт оказва и намалялото търсене от Китай, най-големият вносител на нефт в света. Страната продължава с локалните строги локдауни поради политиката за " Нулев коронавирус ". Властите в столицата Пекин помолиха жителите да не напущат града, в случай че не е належащо, с цел да се ограничи разпространяването на вируса, написа Actualno.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР