Сръбските власти ще защитят своите граждани в Косово и Метохия

...
Сръбските власти ще защитят своите граждани в Косово и Метохия
Коментари Харесай

Вучич: Ще защитим гражданите си в Косово, ако НАТО не направи това

„ Сръбските управляващи ще защитят своите жители в Косово и Метохия от албански погроми, в случай че контингентът на НАТО не направи това “, сподели сръбският президент Александър Вучич в неделя след среща с водачи на косовските сърби поради проектите на Прищина да наложи възбрана за влизане със сръбски документи от 1 септември и стартира пререгистрация на регистрационни номера, издадени от Белград.

На 11 август в Брюксел се организираха договаряния сред Вучич и " премиера " на Косово. На срещата, дружно с ръководителя на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, участваха специфичният представител на Европейски Съюз за разговора Мирослав Лайчак и представителят на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар. След кръг от разговор Борел сподели, че Вучич и Курти не могат да реализират съглашение за споразумяване, само че се съгласиха да продължат полемиката през идващите дни.

От Брюксел Вучич свика среща със сръбски представители от Косово и Метохия на 21 август в 11:00 ч. в държавния комплекс на Камарата на Сърбия. На срещата са поканени всички политически и институционални представители на косовските сърби, управлението на партия " Сръбска листа ", общински ръководители, регионални ръководители, шефове на лечебни заведения.

„ Няма къде да се оттеглим. Притиснати сме в ъгъла и нашето основно обръщение през днешния ден към нашия народ в Косово и Метохия е, че каквото и да се случи и каквото и да се случи, аз ще ви осведомявам за идващите ни стъпки за намиране на компромисни решения в идващите 10 дни няма да има колони от бежанци, ние ще спасим нашите хора и от гонене и от погроми. Ако НАТО не желае да направи това, силите на KFOR или в случай че вземат участие в погроми с албански елементи, уповавам се, че няма “, сподели Вучич в послание.

Петър Петкович, шеф на Службата за Косово и Метохия (KiM) към сръбското държавно управление, сподели на брифинг на 19 август,, че Курти е настоял по време на диалозите косовските сърби да сменят документите, издадени от формален Белград за декларация за краткотрайно влизане на всеки 90 дни и непрекъснато напущат провинцията, че " безусловно неприемливо ". Според него, Прищина се пробва " да заличи сърбите, наличието на сръбската страна и нейните органи и документи в Косово и Метохия ".

В сряда Вучич и Курти организираха обособени диалози с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбег. Сръбският водач му повтори военния неутралитет на страната и смисъла на контингента на KFOR в Косово, водачът на косовските албанци му благодари за помощта за построяването и образованието на паравоенните сили за сигурност на самопровъзгласилата се република съгласно стандартите на Северноатлантическия алианс.

KFOR удостовери пред сръбските медии в събота, че е нараснал патрулното си наличие по автомагистралите наоколо до пропускателните пунктове на административната линия от централна Сърбия „ Ярине “ и „ Бърняк “ и е „ подготвен да се намеси, в случай че възникне нужда “.

Ситуацията към Косово ескалира поради проектите на Прищина да забрани от 1 август в района да влизат коли със сръбски номера и документи. В северната част на Косово, където живеят доста сърби, избухнаха вълнения, в отговор управляващите на самопровъзгласилата се република изтеглиха там полицията. Но след искане на Съединени американски щати косовските управляващи отложиха влизането в действие на възбраната с месец. В Белград приветстваха тази стъпка, заявявайки, че управлението на Сърбия и управляващите в Прищина са на крачка от сериозен спор, само че формален Белград съумя да резервира мира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР