Според учените няколко милиарда години натрупана еволюционна история може да

...
Според учените няколко милиарда години натрупана еволюционна история може да
Коментари Харесай

Милиарди години натрупана еволюционна история са под заплаха

Според учените няколко милиарда години насъбрана еволюционна история може да бъде изгубена, тъй като хората притискат дивата природа все по-силно.

„ Странни и прелестни “ животни без аналог от всичко друго на Земята биват тихо унищожавани и водени към изгубване, споделят те.
И районите, в които се намира най-голямо количество неповторимо биологично многообразие, са изправени пред невиждан човешки напън. Те включват Карибите, Западните Гати на Индия и огромни елементи от Югоизточна Азия.

Изследване, оповестено в Nature Communications, акцентира кои са предпочитаните типове за запазване въз основата на тяхната еволюционна отличителност.

„ Тези типове са странни и прелестни и няма нищо сходно на тях на Земята “, сподели Рики Гъмбс от програмата EDGE of Exsis на Imperial College London.

Той споделя, че анализът разкрива „ невъобразимия мащаб на загубите, с които ще се сблъскаме, в случай че не работим по-усилено за спасяването на световното биоразнообразие “.

Изследователите са пресметнали количеството на еволюционната история – клони от дървото на живота – които сега са застрашени от изгубване, употребявайки данни за риска от изгубване за повече от 25 000 типа.

Те разкриват общо десетки хиляди типове формирали еволюционно завещание, които са били унищожени или най-малко застрашени от човешки въздействия, като градско развиване, обезлесяване и създаване на пътища, летища и друга инфраструктура.

Рисковите животни включват тапири и панголини, които имат антични родове и са се трансформирали малко във времето; и завладяващи малко известни влечуги, от гущери без крайници до мънички слепи змии.

Много от тях извършват жизненоважни функционалности в местообитанията, в които живеят. Например, тапирите в Амазонка разпръскват семена посредством изпражненията си, които могат да оказват помощ за регенерирането на тропическите гори. А панголините, които се хранят с мравки и инсекти, играят основна роля за балансирането на хранителната мрежа.

Съавторът на проучването доктор Джеймс Росиндел от Imperial College London, споделя, че констатациите в тяхното проучване акцентират значимостта да се работи незабавно за опазването на тези невероятни типове и останалите от местообитания, където те живеят, в изискванията на мощен човешки напън “.

Нови цели за запазване на природата се чака да бъдат контрактувани през октомври, оповестява БиБиСи, през годината, която беше избрана като сериозна за околната среда.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР