Според социалиста гласуването не е успяло да защити българските национални

...
Според социалиста гласуването не е успяло да защити българските национални
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин:  Не подкрепихме френското предложение за РСМ, защото пресича нашите червени линии 

Според социалиста гласуването не е съумяло да отбрани българските национални ползи

„ Не бива да използваме прекомерно мощни думи. Чуха се доста такива, аз не обичам крайните формулировки. Но Народното събрание не отбрани националния интерес, тъй като предлагането, което беше подкрепено остави доста неясноти, тъй като то се базира на един протокол сред България и Македония, който още не е подписан. Смятам, че българското общество не остана уверено, че с това решение ние вършим крачка напред към отбраната на националния интерес. Едва ли не на мрачно беше изработен опит това да стане и имаме един резултат, който от позиция на Българска социалистическа партия е припрян, погрешен и Народното събрание не биваше в този момент да се занимава с това. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.

„ Искам да кажа, че имаше 3 импортирани плана. Единиятбеше на Движение за права и свободи, който много бланкетно просто поддържаше френското предложение, несъмнено Българска социалистическа партия гласоподава изрично срещу. Имаше втори план от ГЕРБ, в който беше с още няколко условности. Него също го отхвърлихме, тъй като той изрично не се вписваше в нашата престава за потребна крачка напред. Имаше предложение от „ Демократична България “, което е компромис с националните ползи и ние не го поддържаме. То бе единственото от трите, в което беше емфатичен фактът, че би трябвало да се съблюдават договореностите от контракта за добросъседство, съдействие и другарство от 2017 година, че би трябвало да се подсигуряват правата на българите, че би трябвало да имаме европейски гаранции за тези неща. Поради тази причина преценихме, че въпреки да не го поддържаме, ще се въздържим. В случая въздържал се значи неподкрепа “, изясни Вигенин за позицията на социалистите и за какво не са подкрепили нито едно от трите оферти.

По думите му, когато има комплицирани въпроси, те не могат да се вземат решение преждевременно. „ Това предложение не пази в нужната степен българския интерес, пресичат се нашите червени линии и по тази причина не го подкрепихме “, безапелационен бе заместник-председателят на Народното събрание.

„ Основният въпрос е обвързван с това, че няма гаранции за езика. Не бива Народното събрание и държавното управление въобще да се занимават с този въпрос в този момент. Нямаме държавно управление, нямаме ръководител на Народното събрание и той не може да работи. Може да стигнем до предварителни избори и най-важният проблем като че ли би трябвало небрежно и под напън за 2 дни да приемем позиция за Република Северна Македония “, разяснява Кристиан Вигенин за решението на народните представители и акцентира, че най-много от държанието и дейностите на Демократична България и ГЕРБ е останал с усещането за оказван напън.

„ Имам възприятието, че по-скоро нямаше външна политика, тъй като месеци наред изгубихме без да има съдържателни контакти и договаряния с македонската страна. По тази причина въпросният протокол нито е контрактуван дефинитивно, нито е подписан. Най-интересното е, че през вчерашния ден при чуването на министър Генчовска беше публикуван един документ и стана ясно, че самата тя въпреки и представител на Има Такъв Народ, е предложила оня ден на Министерски съвет да се вземе решение за събаряне на ветото. В същото време и в същото съвещание ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ обясняваше какво изменничество е това “, добави заместник-председателят на Българска социалистическа партия за нелогичното държание на представителите от партията на Слави. След това да бъде взето окончателното решение.

„ Аз не мога да предвидя какво би могло да се случи, само че при всички положения с това решение се разпорежда на държавното управление да предприеме ограниченията, които са записани. То кардинално дава поддръжка на френското предложение, само че има една измама. Защото в предлагането на Франция се загатва протоколът, който още не е подписан. И цялата тази структура най-вероятно ще се окаже безсмислсена първо, тъй като македонската страна към този момент съобщи, че не приема това предложение и нашата позиция увисва във въздуха. И второ – нашето дефинитивно решение зависи от това дали ще бъде контрактуван и подписан протоколът, македонската страна може да блокира процеса. Затова споделям, че трябваше да седнем и да продължим диалозите със идващото председателство и Република Северна Македония. И едвам когато забележим, че са съществени в желанията си,да седнем и да приказваме “, съобщи Кристиан Вигенин и добави, че този опит за консенсус във връзка с френското предложение е навредил на българския народен интерес и по тази причина Българска социалистическа партия не са го подкрепили.

„ В неделя ще имаме съвещание на нашия Национален съвет и ще обсъдим опциите. При всички случаи считам, че ние би трябвало да участваме в консултациите при връчването на първия мандат, който ще бъде връчен на „ Продължаваме промяната “. Нека забележим какво ще предложат и какви са разновидностите, само че въпреки всичко е тяхна отговорност да подсигуряват, че едно бъдещо държавно управление с техен мандат може да получи нужната поддръжка в Народното събрание. Вчера обаче видях, че бяха затворени като благоприятни условия за съдружни бъдещи сътрудници останалите политически обединения “, сподели още депутатът от левицата.

„ Това, което имаме като вероятност сега, е Политическа партия вероятно да продължи дружно с Българска социалистическа партия и Демократична България, и да търси обособени народни представители, които да създадат болшинство от 121. Видяхме, че това не може да сработи в този момент, а дали може да сработи в идващите 1-2 седмици, следва да забележим “, разяснява той за бъдещите управнически конфигурации.

„ Това, което се видя, че в българското общество, а и в българския парламент най-малко до предходната седмица имаше ясно болшинство на смяната и ние бяхме част от него. Оказа се, че то е прекомерно нежно. Дали може да бъде съединено по някакъв метод, с цел да продължи в този парламент е един от въпросите. Ако това не е допустимо явно отиваме към избори “, изясни социалистът и изрази вяра, че българските гласоподаватели ще оценят ролята на Българска социалистическа партия, още веднъж ще изискат смяна и следва да забележим кой ще бъде неин изразител.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР