Според проучване на Gallup сред HR отделите на компаниите от

...
Според проучване на Gallup сред HR отделите на компаниите от
Коментари Харесай

Режим на оцеляване: Сред мениджърите върлува скрита епидемия от прегаряне

Според изследване на Gallup измежду HR отделите на фирмите от лист Fortune 500, работещите на междинни управнически постове в организации, които редуцират личния състав си през 2023 година, са най-застрашени от уволняване.

Компаниите, които освобождават несъразмерен брой мениджъри на приблизително равнище, ще оставят на тези на по-високи позиции по-големи екипи, гласи обява на социологическата организация.

Това се случва във време, когато мениджърите като цяло се борят с високи равнища на прегаряне и отчуждаване от своите сътрудници, споделят от Gallup. Има възможност посочените фактори да накарат множеството от тях да сменят местоработата си.

Около половината интервюирани споделят, че през актуалната година екипите им са претърпели преструктуриране, а към 42% – че фирмите, в които работят, са орязали бюджетите си, което допуска, че на мениджърите се постанова да правят повече с по-малко средства, нови екипи и в изискванията на друг работен развой.

Те са принудени и да провеждат работата от отдалеченост – в това число да ръководят виртуални екипи, и се сблъскват с отговорности, каквито не са имали преди пандемията, споделя Нела Ричардсън, основен икономист на ADP, представена от Business Insider.

Да си управител към този момент е доста по-трудно

Мениджърите в ерата на хибридното работно място постоянно се изправят пред алтернативата дали да наложат фирмените политики за връщане в офиса, които биха подсигурили триумфа на екипа, само че и раздразнили някои чиновници, или да пригодят политиките за работа от отдалеченост към всеки чиновник, с което вероятно биха заплашили кохезията в екипа.

„ Ръководителите са принудени да под напрежение нови мускули и да ръководят по друг метод в хибридната среда. Позицията, в която се намират във връзка с завръщането в офиса – сред водачите и чиновниците, е прочувствено натоварваща и изтощаваща “, споделя Хедър Барет, шеф в Gallup и съавтор на проучването. „ На мнозина мениджъри се постанова да споделят и постановат условия, с които самите те може да не са съгласни “, добавя тя.

Социологическото изследване сочи и че междинните управнически фрагменти са по-склонни да сменят местоработата си – 55% се оглеждат или интензивно търсят друга позиция, по отношение на 49% от техните подчинени. Отчасти това се дължи на чувството, че фирмите, в които работят, не ги е грижа за тях, гласят резултатите от проучването.

„ Много мениджъри са в режим на оцеляване “, споделя Барет. Това значи, че те постоянно не могат да дадат противоположна връзка на своите екипи или да им разкрият нови благоприятни условия за триумф. По този метод ръководителите косвено „ безшумно уволняват “ част от подчинените си.

„ Съгласна съм, че тихото уволнение се дължи в огромна степен точно на прегарянето на мениджърите. Те нито имат време, което да прекарват с членовете на екипите си, да ги образоват или да ги държат виновни, нито сила и мотивация, с цел да правят качествено управническата си работа “, счита Барет.

Все повече мениджъри напущат работа даже откакто са получили покачване

Понякога повишението на чиновник не значи, че той ще остане да работи за вас. То може да повлияе на решението му да се отдръпна, сочи отчет на APD Research Institute.

„ Повишението значи повече отговорности, за които човек получава по-добра заплата, само че и нова роля, с която може да не е задоволително осведомен “, напомня тя.

Според данни от интервала 2019 – 2022 година, оповестени в отчета Today at Work на APD Research Institute, „ покачването усилва риска от овакантяване на междинни управнически фрагменти повече, в сравнение с чиновниците от по-ниските равнища, освен това за по-дълъг интервал “.

Последиците от пандемията върху пазара на труда усилиха текучеството на нискоквалифицирани служащи – по думите на Ричардсън те са шест пъти по-склонни да изоставен през първия месец след покачване, в сравнение с в случай че не бяха получили такова. При междинните управнически фрагменти обаче този интервал се проточва по-дълго.

Въпреки това от ADP Research Institute са безапелационни, че фирмите не трябва да стопират да покачват ръководителите на екипи.

„ Вярвам, че помагайки на хората си не просто да научат основите на мениджмънта, само че и да изградят личен управнически жанр, който пасва на полезностите им, на промишлеността и на техните екипи, фирмите дават чудесна опция за кариерно израстване и справяне с прехода “, споделя Ричардсън.

Според изследването на Gallup подобряването на връзка с висшия мениджмънт, образованията и развиването, спомагателната поддръжка за справяне с прегарянето и шерването на отговорността могат да отслабят хватката, която смазва междинните управнически фрагменти, и да им разреши да управляват по-ефективно екипите си. Организациите, които са вложили в кариерното израстване на своите мениджъри, регистрират 59% по-висока ангажираност, сочи друго проучване на социологическата организация.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР