Според ново проучване на Publicis Groupe България е сред страните

...
Според ново проучване на Publicis Groupe България е сред страните
Коментари Харесай

България е сред европейските страни с най-малко онлайн покупки

Според ново изследване на Publicis Groupe България е измежду страните с най-нисък % на желание на онлайн извършването на покупки - 42%. Масовото приемане на електронна търговия не се случва поради незадоволителните цифрови умения. Социални мрежи като Tik Tok и Instagram не престават да вършат своите платформи по-достъпни за извършване на покупки с интегрирани функционалности за покупка.
България е измежду страните с най-нисък % на желание на онлайн извършването на покупки - 42%, сочат данните от проучване на Publicis Group, което обгръща Централна и Източна Европа. По отношение на физическите магазини страната е на трето място с 58%, като пред нея са Унгария и Румъния. Полша е единствената страна, в която болшинство от популацията избира да пазари онлайн - 55% против 45%, показали физическото извършване на покупки. Единствено Чехия не е безапелационна в избора си и резултатът е 50% на 50%.

Реклама
Пред " Капитал " Мария Тюдор, основен действен шеф на Publicis Groupe за Централна и Източна Европа, разяснява, че " предпочитането на физическото извършване на покупки е феномен, който не се отнася единствено за района на Централна и Източна Европа. Например, в нововъзникващите южноевропейски пазари за електронна търговия, като Испания и Португалия, към момента съществува ясно желание измежду потребителите да пазарят на място ".
На какво се дължи това
Факторите, които въздействат върху тези резултати, са няколко. Оперативният шеф на Publicis Groupe споделя, че има ясна връзка сред относително по-ниския % на постоянна приложимост на цифрови устройства в района на Централна и Източна Европа и по-слабият % на разбиране на онлайн поръчките по отношение на Западна и Северна Европа.

Според Тюдор различен фактор, който забавя всеобщото разбиране на решенията за електронна търговия, са незадоволителните цифрови умения. В своя обява за дигитализацията и онлайн извършването на покупки европейският статистически институт Евростат регистрира, че даже 90% от хората в Европейски Съюз да употребяват интернет най-малко един път седмично, единствено 54% от тях имат съществени цифрови умения.

Пречки пред онлайн извършването на покупки в района съгласно групата са и редица културни фактори. Като образци тя дава нежеланието да се трансформират остарели привички, потребност да се видят продуктите онлайн, мощна преданост към физическите магазини, угриженост по отношение на скоростта на доставка, сигурност на заплащанията и поверителността.
Реклама Мотивацията за извършването на покупки онлайн
Изследването се концентрира и върху мотивацията на потребителите да изберат онлайн извършването на покупки. В общ проект безплатната доставка е преимуществото, което би нараснало шанса за покупка на най-вече от участниците в проучването - 54%. Най-малко мечтаните изгоди са опцията за разсрочено заплащане и опцията за доставка " Click & Collect " (и двете с 10%). В България безплатната доставка също е най-предпочитаното преимущество.

" Опцията за безвъзмездна доставка от ден на ден се трансформира в минимално условие за онлайн покупки на консуматори в Централна и Източна Европа ", споделя Тюдор и прибавя, че тази наклонност ще продължи да се форсира.
Какво се купува
В изследването си за дигитализацията и онлайн извършването на покупки от Евростат регистрират, че през 2022 година общо 75% от жителите на Европейския съюз са създали онлайн поръчка на артикул или услуга през последните три месеца. За съпоставяне, през 2012 година този % е едвам 55%.

Сред най-популярните покупки са облеклата, като България е страната с най-голям % хора, закупили облекла онлайн - 81%. В проучвания интервал минимален е ползата на българите към заплащане за стрийминг услуги в интернет - 7%. На предпоследно място със 17% е пазаруването на билети за културни и различен тип събития.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР