Според новите прогнози на Европейската комисия Германия ще изпадне в

...
Според новите прогнози на Европейската комисия Германия ще изпадне в
Коментари Харесай

Германия е единствената голяма европейска икономика, която изпада в рецесия

Според новите прогнози на Европейската комисия Германия ще изпадне в продължителна криза през тази година и ще бъде единствената огромна европейска стопанска система, която ще изпита стопански спад през 2023 година

Според комисията, която разгласява новите си прогнози в понеделник, най-голямата европейска стопанска система ще означи спад на икономическата интензивност от 0,4% през тази година, което е с 0,6 процентни пункта по-малко от оценката, направена през май. Институцията също по този начин понижава упованията си за растежа на Германия през 2024 година - от 1,4% на 1,1%, оповестява CNBC.

Германската стопанска система изпитва усложнения след нахлуването на съветските войски в Украйна, като Берлин трябваше доста бързо да постави завършек на дългогодишната си енергийна взаимозависимост от Кремъл. През юли Международният валутен фонд декларира, че немската стопанска система евентуално ще се свие с 0,3% през тази година.

Водещи икономисти нарекоха обичайна икономическа мощ " болния човек на Европа " – разбиране, употребявано за най-голямата европейска стопанска система още през 1998 година, когато страната е изправена пред съществени стопански провокации. Но в този момент то още веднъж се появява, защото Берлин записва дълбоки спадове в производството, показва медията.

Данните, оповестени при започване на септември, демонстрират, че индустриалната интензивност в страната е спаднала с най-силния си ритъм от юни 2009 година насам, с изключение на интервалът на пандемията.

Други икономисти обаче не са съгласни, че сегашните проблеми на Германия могат да се съпоставят с предходни спадове.

" Ситуацията в Германия през днешния ден се разграничава значително от проблемите през 1995-2004 година Германия се радва на рекордна претовареност, високо търсене на работна ръка и най-удобната фискална позиция от всички огромни развити стопански системи. Това я прави доста по-лесна за пригаждане към шокове ", счита Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg.

Общо закъснение в Европа

Последните стопански прогнози сочат общо закъснение в целия район. Очаква се 27-те стопански системи на Европейски Съюз да набъбнат със междинен ритъм от 0,8% през тази година - по-малко от прогнозата за 1%, направена през май.

Прогнозата за идната година също е по-неблагоприятна от предходните. Очаква се Европейски Съюз да нарасне с 1,4%, а не с 1,7%, както се смяташе през май.

" Слабостта на вътрешното търсене, по-специално на потреблението, демонстрира, че високите и към момента възходящи потребителски цени на множеството артикули и услуги се отразяват по-тежко от предстоящото ", се споделя в изказване на Европейската комисия от понеделник.

Високата инфлация продължава да бъде едно от главните провокации в блока. Последните прогнози демонстрират, че през идващите месеци потребителските цени ще намалеят, само че към момента е евентуално тя да остане над задачата на Европейската централна банка от 2% до края на 2024 година

Общата инфлация в еврозоната, където 20 страни от Европейски Съюз употребяват една и съща валута, се чака да бъде 5,6% през 2023 година, а по-късно - 2,9% до края на 2024 година

" Инфлацията в бранша на услугите към този момент е по-устойчива от предварителните упования, само че се чака да продължи да се забавя, защото търсенето се смекчава под въздействието на стягането на паричната политика и отслабващия подтик след пандемията ", показват от Европейска комисия и предизвестяват, че ценовият напън може да се задържи по-дълго време.

ЕЦБ би трябвало да организира съвещание в четвъртък и да разгласи дали още веднъж ще увеличи лихвените проценти. От юли 2022 година насам централната банка е нараснала лихвите с 4,25 процентни пункта в опит да намали исторически високата инфлация в района.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР