Според нов метаанализ на изследвания, кръвната група на човека е

...
Според нов метаанализ на изследвания, кръвната група на човека е
Коментари Харесай

Кръвната група подсказва какъв е рискът от ранен инсулт

Според нов метаанализ на проучвания, кръвната група на индивида е обвързвана с риска от ранен инсулт. Метаанализът включва всички налични данни от генетични изследвания, ориентирани към исхемични инсулти, които се предизвикват от блокиране на притока на кръв към мозъка и се случват при по-млади хора на възраст под 60 години. Проучването е ръководено от откриватели от Медицинското учебно заведение към Университета на Мериленд (UMSOM), а резултатите са оповестени в списание Neurology.

" Броят на хората с ранни инсулти се усилва. Тези хора е по-вероятно да умрат от животозастрашаващото събитие, а оживелите евентуално са изправени пред десетилетия на неработоспособност. Въпреки това има малко проучвания върху аргументите за ранните инсулти ", споделя основният откривател на изследването Стивън Дж. Китнър, професор по неврология в UMSOM и невролог в Медицинския център на Университета на Мериленд, написа БГНЕС.

Китнър и сътрудниците му организират изследването, като правят метаанализ на 48 изследвания върху генетиката и исхемичния инсулт, които включват 17 000 пациенти с инсулт и близо 600 000 здрави контроли, които в никакъв случай не са преживявали инсулт. След това са изследвали деликатно всички събрани хромозоми, с цел да разпознават генетичните разновидности, свързани с инсулта. Откриват връзка сред ранния инсулт - настъпил преди 60-годишна възраст - и региона от хромозомата, която включва гена, определящ дали кръвната група е А, АВ, В или 0 (нулева).

Според изследването хората с ранен инсулт е по-вероятно да имат кръвна група А и по-малко евентуално да имат кръвна група 0 (най-често срещаната кръвна група) - спрямо хората с късен инсулт и хората, които в никакъв случай не са имали инсулт. И при пациентите с ранен, и при пациентите с късен инсулт вероятността да имат кръвна група В е по-голяма спрямо контролната група.

След поправяне на пола и други фактори откривателите открили, че хората с кръвна група А са имали 16% по-висок риск от ранен инсулт спрямо хората с други кръвни групи. При хората с кръвна група 0 рискът от инсулт е бил с 12% по-нисък, в сравнение с при хората с други кръвни групи.

" Нашият метаанализ прегледа генетичните профили на хората и откри връзки сред кръвната група и риска от ранен инсулт. Връзката на кръвната група с по-късно настъпилия инсулт беше доста по-слаба от тази, която открихме при ранния инсулт ", споделя един от основните откриватели на изследването Бракстън Д. Мичъл, професор по медицина в UMSOM.

" Все още не знаем за какво кръвна група А носи по-висок риск, само че евентуално това е обвързвано с фактори на кръвосъсирването като тромбоцитите и клетките, които облицоват кръвоносните съдове, както и с други циркулиращи протеини, всички от които играят роля в развиването на кръвни съсиреци ", сподели доктор Китнер.

Предишни изследвания демонстрират, че при хората с кръвна група А рискът от формиране на кръвни съсиреци в краката, известни като дълбока венозна тромбоза, е малко по-висок.

„ Ясно е, че се нуждаем от повече следващи изследвания, с цел да изясним механизмите на покачвания риск от инсулт ", добави той.

Данните са получени от Консорциума за ранен инсулт - съдействие сред 48 разнообразни изследвания в Северна Америка, Европа, Япония, Пакистан и Австралия. Около 35% от участниците са били с неевропейски генезис.

" Това проучване повдига значим въпрос, който изисква по-задълбочено изследване на това по какъв начин генетично предопределената ни кръвна група може да играе роля в риска от ранен инсулт ", сподели Марк Т. Гладуин, лекар на медицинските науки в Университета на Мериленд. " Това насочва към незабавната нужда от намиране на нови способи за попречване на тези евентуално опустошителни събития при по-младите възрастни. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР