Според годишните резултати на Индекса за медийна грамотност на Инициативата

...
Според годишните резултати на Индекса за медийна грамотност на Инициативата
Коментари Харесай

Устойчиви ли сме към разпространението на фалшивите новини

Според годишните резултати на Индекса за медийна просветеност на Инициативата за европейски политики (EuPI) и институт " Отворено общество “ - София, България е на последно място в Европейски Съюз по медийна просветеност. На какво би могло да се дължи неприятното показване на страната ни съгласно проучването, което употребява знаци за медийна независимост, доверие сред хората и обучение?

„ Всеки от тези знаци има избрана тежест, избрана значимост. В България, по всички знаци, имаме класиране на едно от последните места, т.е. имаме доста проблеми, които я слагат там където е. “ – споделя пред „ Мрежата “ създателят на проучването Марин Лесенски, шеф на стратегия „ Европейски политики “ в институт „ Отворено общество “. "

Какво се случи с обществото, когато пандемията от Covid-19, влошена в допълнение от „ инфодемията “, подкопа вярата в науката, медицината и в институциите, които трябваше да ръководят рецесията?

Как да бъде лекувано обществото от уязвимостта на подправените вести и дезинформацията? На какво се дължи поляризацията сред нас?

Контролът и регулациите против медийното обучение – кое ще ни извади от рецесията, в която сме попаднали? Проблем ли е доверието за ежедневното действие на обществото? Къде са пресечните точки сред политическа просвета и медийна просветеност?

Как да си помогнем, с цел да изградим отбрана от отрицателните резултати на „ инфодемията “?

Целия диалог с Марин Лесенски можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР