Според доклад, публикуван във вторник от Reuters, броят на случаите

...
Според доклад, публикуван във вторник от Reuters, броят на случаите
Коментари Харесай

70% скок на случаите на подвеждащи „зелени“ реклами в банковия сектор

Според отчет, оповестен във вторник от Reuters, броят на случаите на подвеждаща " зелена " реклама – известна като „ зелено изпиране “ или greenwashing, осъществявана от банки и компании за финансови услуги по света, са се нараснали със 70% през последните 12 месеца спрямо предходните.

Най-много случаи са регистрирани от европейски финансови институции, като огромна част от тях са свързани с изказвания за изкопаеми горива.

Доставчикът на ESG данни RepRisk записва 148 случая от бранша на банковите и финансовите услуги в международен мащаб през 12-те месеца до края на септември 2023 година, което е повече от 86 случая през предходните 12 месеца.

От 148-те случая 106 са от европейски финансови институции.

Терминът greenwashing е ориентиран към акции, които тиражират подвеждащи изказвания, свързани с устойчивото развиване, пред вложители или консуматори, нормално за да покачат репутацията и финансовите резултати на дадена организация.

" Над 50% от тези рискови случаи на greenwashing, свързани с климата, или загатват изкопаеми горива, или свързват финансовата институция с петролна и газова компания. Тези произшествия не се случват изолирано и регулаторните органи от ден на ден осъзнават мащаба на казуса ", декларират от RepRisk.

През юни контролните органи на Европейския съюз разкриха, че банки, застрахователи и капиталови медиатори в целия блок са създали " подвеждащи изказвания " за своите удостоверения за резистентност пред вложителите. Банковият бранш и секторът на финансовите услуги е на второ място след петролния и газовия бранш по брой на случаите на greenwashing, декларират от RepRisk.

Доставчикът на данни открива, че в по-широк проект " зелените “ измами се усилват. Всеки четвърти случай, обвързван с климата и ESG, може да бъде избран като greenwashing, което е нарастване по отношение на всеки пети през предходната година. Освен това от организацията откриват, че всяка трета компания, обвързвана с greenwashing, е забъркана и в по този начин нареченото " обществено изпиране “.

Европейска комисия дефинира общественото изпиране като развой, при който компании се показват в позитивна светлина, " прикривайки главен обществен проблем " като да вземем за пример нарушавания на правата на индивида и корпоративно съучастничество или влияние върху общностите, с цел да защитят репутацията и финансовите си резултати.

" Подвеждащата връзка по екологични и обществени тематики освен пречи на напредъка към груповите цели, само че и накърнява доверието на потребителите и вложителите ", написа RepRisk в последния си отчет.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР