Сплит / Рим/ София. Към вчерашните съобщения за земетресение в

...
Сплит / Рим/ София. Към вчерашните съобщения за земетресение в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: В Адриатическо море – повече от 65 земетресения за 20 часа

Сплит / Рим/ София. Към вчерашните известия за земетресение в Адриатическо море биха могли да се прибавят още няколко обстоятелства – систематизиране на въздействията по земната повърхнина и режим на вторичните земетресения, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Земетресението с магнитуд 5.5, осъществено в 14:47 часá време, събота, в Западни Балкани и Италия (15:47 у нас) в Централно Адриатическо море, има прояви на влияние и от двете брегове на морето. Максималната активност е от V степен – мощно всеобщо усетено – в Пескичи, Виесте и Вико дел Гаргано, провинция Фоджа в Югоизточна Италия, и на изток в Комижа на хърватския остров Вис. В останалите селища по италианското крайбрежие, както и във вътрешността в Южна Италия интензивността е от IV и III степен до към 250 км от епицентъра. Така е и по източното крайбрежие на Адриатика – в Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Албания. Земетресението е едвам усетено в Рим и Ватикана на дистанции към триста километра. Усетено е и по-далеч във високоетажни здания – в Дуръс, Тирана и Вльора (Албания), Риека, Карловац, Загреб (Хърватска), Храстник (Словения).

След земетресението в Адриатика в 14:47 локално време Центърът за предизвестие за цунами в Италия издаде осведомително известие. Магнитудът на земетресението в действителност е под минималния предел за предизвестие.

За 20 чáса след коментираното земетресение вторичните земетресения с магнитуд над 2 са повече от 65 в пространство 55 х 41 х 5-20 км (по меридиан, по паралел, в дълбочина). Сред тях има 3 труса с магнитуд 4.0 и 4.3 – първите два през 13 минути, третото след още 7 минути; и трите труса са едва усетени по крайбрежието на провинция Фоджа, Италия. Между земетресенията с магнитуд 4 и повече са регистрирани 9 труса с магнитуд сред 2 и 2.9, като появяването им е доста сгъстена – през 1 до 4 минути. От този миг нататък до към 2 часá след среднощ в неделя реализациите се разпознават през шпации от 3 до 30 минути. Следва разреждане; учестена сеизмична интензивност се вижда в земетръсния азбучник единствено при поява на релативно по-силни афтершокове – с магнитуд над 3.

За съпоставяне, при коментирания режим на трусове и случай в България, броят на усетените вторични земетресения (65 и повече за 20 часа) биха сложили пред съществено тестване управническите органи на всички равнища.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР