Специалните пратеници на bTV Новините журналистът Христиания Червенкова и опреаторът

...
Специалните пратеници на bTV Новините журналистът Христиания Червенкова и опреаторът
Коментари Харесай

Христиания Червенкова и Тереза Генова: Човешкото лице на войната е разтърсващо


Специалните пратеници на bTV Новините журналистът Христиания Червенкова и опреаторът Тереза Генова направиха фенове съпричастни със протичащото се в Украйна. За войната зад кадър и по какъв начин се отразил спорът върху тях двете описаха в „ Тази неделя “.

„ Когато една жена би трябвало да захвърли изкуството и балета и да хване автомата, това е екстраординарна обстановката. Това е нещо извънредно, само че всички хора в Украйна живеят в такива извънредно неприятни условия. Всички дами са подготвени в действителност да пазят дома си и да пазят фамилията си, да пазят мъжете си, да пазят най-много децата си. За мен най-трудното нещо, което по този начин претърпях чисто прочувствено, беше да приказвам с майки, които не могат да видят децата си. Аз към момента не съм майка, само че Тереза е и съм сигурна, че тя го е претърпяла по нейния си метод, тъй като когато една майка ти описа, че е трябвало да остави детето си, тъй като ние разказахме такава история в bTV Новините, това раздрусва и няма значение каква е геополитиката. Това е човешкото лице на войната и то в действителност просто те хваща за гърлото и ти споделя нещо не е наред, нещо генерално не е наред “, показа Христиания Червенкова.

„ За мен предизвикването беше голямо и страхът беше голям, тъй като аз вадейки камерата на улицата всякога, в който всякога излизахме да се включваме онлайн или да опитаме да снимаме нещо, което беше извънредно мъчно, се усещах като че ли изваждам оръжие против оръжията “, сподели операторът Тереза Генова.

„ Оръжието на публицистите е истината и обстоятелствата, а оръжието на оператора е камерата. Само тя може да види през обектива такива неща, които никой различен не може да види на терен. Но военните в Украйна, в цяла Украйна сега е военно състояние, те диктуват разпоредбите на играта. Там няма нито кмет, нито народен представител, нито началник на полиция, нито началник на пожарна, който да дефинира разпоредбите. Животът не тече умерено и те ти споделят можеш да снимаш “, добави Христиания Червенкова.

„ Едни военни ни разрешиха да отидем да заснемем няколко фрагмента на корабите, които са се намират там. Ние се разходихме, поснимахме и в идващия миг просто се появиха 5-6 големи униформени и въоръжени мъже с автомати, които ни споделиха, че това е стратегически обект. „ Абсолютно нямате право да го снимате. Няма значение кой ви е разрешил. Не може да снимате “, описа Тереза, която е била принудена да изтрие фрагментите си.

Според нея сега действителността в Украйна е „ редактирана “ от властта.

„ Затова за мен беше значимо да отидем и в случай че питаш дали отново бих се върнал отново бих се върнала да, тъй като ние публицисти би трябвало да демонстрираме действителността такава, каквато е, а не такава, каквато ни оповестяват, че е “, споделя Христиания.

„ Моето персонално мнение е, че има надзор. Има надзор, тъй като сега е военно състояние. Те са в такава изключителна обстановка и те желаят да се демонстрира даже от интернационалните медии, и от украинските медии това, което те ще разрешат да се демонстрира. Абсолютно невероятно сега да стигне до Донбас и до Донецк, където също са под обстрел. Журналистически екипи в този момент не могат да влязат в Мариупол, който е значим стратегически град “, споделя Христиания.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР