На Кирил Петков му беше поставена задача, да експулсира всичко,

...
На Кирил Петков му беше поставена задача, да експулсира всичко,
Коментари Харесай

Митрофанова пред БНТ: На Петков му беше поставена задача, да експулсира всичко, свързано с Русия


На Кирил Петков му беше сложена задача, да експулсира всичко, обвързвано с Русия. Това съобщи пред Българска национална телевизия посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че Русия заплашва да затвори посолството си у нас, в случай че не бъде анулирано решението за изпъждане от страната на 70 чиновници в задачата на Москва. Протестна нота е импортирана във външно министерство от посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Ако това не се случи, съветското посолство ще сложи въпроса пред Русия за закриването на задачата си в София.

Срокът, който е посочен в нотата е 12 ч. на 1 юли.

„ Смятаме оповестяването за „ личност нон грата “ и неприемливи лица за 70 чиновници на съветските задгранични институции на територията на България за невиждан, оскърбителен, изцяло безпочвен и предизвикателен акт “, се добавя в нотата.


Всички в този момент се питат какъв ще бъде отговорът на Русия?

Елеонора Митрофанова: Мисля, че следователно ще бъде доста тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме доста фрапантни ограничения. Това не може да остане без последици. "

Като да вземем за пример, какво значи " взаимен несъразмерен отговор "?

Елеонора Митрофанова: Даже може да бъдат скъсани дипломатическите връзки. Москва ще вземе решението.

Правителството още веднъж хвърли сянка на подозрение за шпионска активност и работа против ползите на страната. Премиерът се базира на отчети на ДАНС по отношение на шпионска активност.

Елеонора Митрофанова: Разбирате ли, желая да подчертая още един път. Когато викат посланика в Министерство на външните работи и споделят, че желаят да експулсират дипломатите, те би трябвало да покажат, че ДАНС имат данни срещу съответни хора. Да кажат какво са създали те и да разгласят, че считат това за незаконно. Ако има доказателства, то несъмнено, експулсирайте ги. Но 70 души за какво? Какво значи срещу ползите на България. Най-напред всяко посолство на всички места работи за ползите на своята страна, както и за развиване на връзките в страната, където се намира. Но когато в този лист попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава огромен брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава.

Прокуратурата води следствия, че е уличила в шпионаж български военачалник и съветски посланик. Новината бе обявена на 2 март. Преди това основният прокурор Иван Гешев заяви за шпионска група, съпоставена с именитата " Петорка от Кеймбридж ".

Елеонора Митрофанова: Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, в случай че преглеждаме някакви срещи с българския сътрудник или човек, който познаваш от положителните години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме формален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят доста добре. Имахме формален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на нарушители. Имахме военно аташе, а в този момент всички наши военни представители, т.е. формалните представители на военното ведомство са изгонени.

Не бяхте ли вие индивидът, който мина положителния звук? И има ли различен посланик, който назовава премиера на една страна " служител "?

Елеонора Митрофанова: А какъв е? Той си е служител. Той също е на държавна работа. Нима има нещо обидно? И аз съм служител, и аз съм на държавна работа. Може би има разнообразни трактовки в съветския и българския език. В съветския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше сложена една задача да експулсира всичко съветско, всичко обвързвано с Русия. Разбира се, специфичната военна интервенция способства за този развой в западните страни - да се отхвърли всичко съветско. Но той е човек без корени, който безусловно не схваща. Ако беше трансформирал реториката си и не беше приказвал по този начин, както приказва, мисля че щеше да има доста дълъг политически живот.

Някои политици желаят да бъдете отзована. Мислите ли да се оттеглите в името на компромиса?

Елеонора Митрофанова: Не, не считам по този начин. Ще бъде някой различен човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР