Люк Ван Гуул е един от най-известните учени в света

...
Люк Ван Гуул е един от най-известните учени в света
Коментари Харесай

Проф. Люк Ван Гуул пред bTV: Може ли изкуственият интелект да ни помогне да спестим от гориво?


Люк Ван Гуул е един от най-известните учени в света на изкуствения разсъдък. Дългогодишен професор във водещия европейски софтуерен университет в Цюрих. Основните му достижения са в областта на компютърното зрение. Съосновател на 12 започващи компании.



Благодарение на тях, софтуерни колоси като Apple и Фейсбук откриват свои подразделения в Швейцария. Професор Ван Гуул има над 160 000 цитата, което го прави един от най-цитираните учени в света в областта на изкуствения разсъдък. Бизнесът от целия свят е вложил в концепциите му повече от 20 милиона евро.

Името му е привилегия за всеки университет в света. А единствено след месец ще бъде част от супер екипа на новия български софтуерен институт.

Повече от 30 години се занимавате с технологии , по какъв начин изкуственият разсъдък стана част от Вашия живот ?

Занимавам се с компютърни технологии от 80-те години. По това време към този момент се говореше за изкуствен интелект. Проучванията ни също към този момент бяха почнали. Разбира се изкуственият разсъдък тогава и този, който ние познаваме през днешния ден - са две много разнообразни неща. Първата компания, която сътворих, беше обвързвана с 3D моделирането. Измислихме система, която работи като датчикът кинект. Той може да генерира единствено от едно само изображение - неговият 3Д модел. Случи се доста бързо. Всъщност ние създадохме първата по рода си система, която е способна да направи това - 50 години преди да бъде фиктивен кинектът. Във филмовата промишленост това има огромно приложение, тъй като можем да наблюдаваме придвижвания, а по-късно да ги придаваме на аватари. Така виртуалните герои могат да вършат всичко.

С какъв брой пари започнахте тогава ? Имахте ли задоволително подобаващи хора към вас , които да ви поддържат и да ви оказват помощ да реализирате концепциите си?

Всъщност най-важното е друго. За да успееш, би трябвало да притежаваш задоволително възторг и фокус. Ако не вярваш на 100 % в това, което правиш - то няма да успее. Има и друго - не всичко е обвързвано единствено и само със основаването на една технология. Важно е по какъв начин ще продадеш своя артикул, тъй като в случай че не успееш - ще си опустошен. Парите не постоянно са най-големия проблем. Ако имаш всичко, което изброих, елементарно може да намериш и финансиране.



Кой е най - значимият за Вас план , по който сте работили до момента

Всички са значими, само че един от последните беше обвързван с това по какъв начин да подпомогнем мотоциклетистите да карат по-безопасно. Те са доста по-уязвими, тъй като карат със скоростта на колите, само че нямат същата отбрана. Завоите са измежду най-опасните моменти за тях, при които стават най-вече произшествия. Отиват в неверната част на платното и нещата стартират да стават доста съществени, само че в случай че могат преди да влязат в завоя да имат по-добра визия – с несъответствуваща скорост ли са, неверно ситуирани ли са на платното, то тогава могат да вземат по-добро решение за обстановката.

Как би ни оказал помощ изкуствения разсъдък да пестим от горивото , което в наши дни става все по - скъпо ?

Има и това приложение, което би било забавно да го предложим на водачите. Тъй като компютър непрекъснато проучва какво се случва по време на шофирането. Така той би могъл да заключи съответни обстановки – коя е била добра, коя не и да ни даде съвет по какъв начин да караме по-екологично, по-сигурно и по този начин да спестим и пари.



Какво друго от нашето всекидневие би могло да бъде усъвършенствано ?

Един от главните планове, по който не преставам да работя, е самостоятелното шофиране. Когато приказваме за това, което се случва на пътя – толкоз доста непредвидени обстановки биха могли да зародят, а ти би трябвало да ги предвидиш и разрешиш. Да направиш по този начин, че колата да може да реагира доста бързо на обстановка, която е изцяло нова за нея.

Кога бихме могли да чакаме да забележим самостоятелните коли по пътищата , да вземем за пример при вас в Цюрих ?

Трудно е да се каже. Има доста още промени, които би трябвало да създадем. Има проблеми, чиито решения не зависят от нас. Такъв образец е преустройството на пътищата. Първо те би трябвало да бъдат решени, с цел да бъдем сигурни преди да пуснем самостоятелните коли по пътищата. Да погледнем и какво става в Европа и този GDPR, когато приказваме за технологии, с кaквито се занимавме ние, да вземем за пример deep learning – ние имаме потребност от данни. Mного, доста данни – всичко, което те попречва събереш задоволително данни - ти пречи. Когато приказваме за самостоятелното шофиране - ние имаме потребност от видео, което да ни демонстрира какво се случва на пътя, с цел да може да упражняваме колата за всевъзможни обстановки по пътищата. Според GDPR не можеш, тъй като не може да показваш лица или номерата на колите - би трябвало да ги замъглиш, да ги замажеш.

Вижте цялото изявление във видеото .

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР