Високо напрежение между Русия и България и последвала каскада от

...
Високо напрежение между Русия и България и последвала каскада от
Коментари Харесай

Високо напрежение между Русия и България


Високо напрежение сред Русия и България и последвала каскада от реакции на институциите у нас. Заради изгонените 70 съветски дипломати Москва сложи ултиматум на София - или да оттеглим нотата за експулсиране, или ще обмислят затваряне на посолството у нас.

Премиерът прикани посолството към разговор и отдръпване на нотата си, а външният министър в оставка отиде незабавно в Народното събрание.

Дипломатическото напрежение се случи на фона на окончателното приемане на актуализацията на " Бюджет 2022 ".

Руската посланичка е поискала среща в Министерството на външните работи, с цел да връчи вербална нота поради отзоваването на 70 чиновници от задачата на Руската федерация в София. Това заяви външното ни ведомство преди 3 часа.

В безусловен звук се слага искане за отдръпване до 12 ч. на 1 юли 2022 година на нотите за оповестените за „ личност нон грата “ чиновници на съветските задгранични представителства

Пред публичната телевизия дипломат Митрофанова съобщи, че на Кирил Петков му е била сложена задача, да експулсира всичко, обвързвано с Русия.

Междувременно министър председателят в оставка прикани съветската посланичка да отдръпна нотата си и посочи, че след решението на държавното управление за експулсиране на 70 дипломатически чиновници в София ще останат да работят 43-ма.

„ Вярваме в нуждата от разговор, за който дипломатическите канали са от основно значение. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да отдръпна подадената през днешния ден нота “, споделя Петков.

От съветското посолство обаче дадоха отговор, че в нотата от външно министерство не се загатва паритет на сътрудниците на дипломатическите представителства. И повториха:

„ Очакваме, че на 1 юли Министерство на външните работи на България ще отзове двете ноти, съдържащи описи с имена на сътрудници на съветските задгранични институции в България. В противоположен случай пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматизирано води до затварянето и на Посолството на България в Москва) “.

Последва реакция и от президента, който изиска Министерски съвет да се събере, с цел да оцени следствията от ескалацията на рецесията.

„ Това решение би трябвало да е съобразено с провокациите пред националната сигурност и с дълготрайните ползи на България и на хилядите български жители, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо посланичество. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не регистрират рисковете от ескалация и икономическите последици от тях “, показва президентът.

bTV научи, че сред България и Русия няма съглашение за броя на чиновниците в задачите и на това съображение съветската страна е нараснала неведнъж своите хора, като ги е командировала с краткотрайни акредитации на фона на 12-те български дипломати в Москва.

Ако Руската федерация закрие задачата си у нас, равнището на двустранните връзки се намалява. Според Виенската спогодба при неразрешени спорове и несъгласия една от страните може краткотрайно или непрекъснато да отдръпна своя дипломат.

Преди няколко месеца България предприе този ход, като извика в София нашият представител в Москва.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР