В Естония хората обичат онлайн пространството. Спокойни са за личната

...
В Естония хората обичат онлайн пространството. Спокойни са за личната
Коментари Харесай

Всичко в една лична карта: Естония, държавата на технологиите


В Естония хората обичат онлайн пространството. Спокойни са за персоналната си информация и имат вяра в дигитализацията. Има единствено две неща, които не могат да се случат онлайн в прибалтийската страна и това са сключването на брак и разводът и то поради правните въпроси.

„ При нас няма администрация, хартиена документи, имаме дребната си персонална карта, с нея можем да вършим съвсем всичко, когато употребяваме публичния превоз да вземем за пример, в Талин той е безвъзмезден. Можем и да направляваме кой преглежда персонална ни информация, ние се усещаме сигурни, че никой няма достъп до нея, в случай че ние не им позволим “, описа естонката Теа Карен.

„ Ако си болен, да вземем за пример, не постоянно е належащо да отидеш наложително на обзор, може да го направиш онлайн. Свързваме се с лекаря си, той издава болничен, в случай че медикаментите са изписвани преди може да се изпишат онлайн “, добави естонката Брит

„ Имам доверие на системата тук. Правителството ни е транспарантно. Ние сме демократична страна и хората имат глас “, сподели естонката Ан Сюлт.

99% от популацията на Естония има електронни персонални карти, които стават наложителни след 15-годишна възраст. Естонската персонална карта е главният документ на всеки жител. Тя е ключът към електронното ръководство.

„ С електронното ръководство не е належащо да очаквам на опашки, с цел да имам достъп до публичните услуги. Всичко се случва доста бързо. Мога да подпиша контракта си за работа онлайн, всичко е електронно. Това значи, че с цел да вземам решения не е нужно дори да съм в Естония “, съобщи съветникът по цифрова промяна Кармен Раал.

„ Няма потребност да носите документи в Естония, тъй като в случай че имате персонална карта, полицията има достъп до всички регистри, няма потребност да имате шофьорска брошура, тъй като имате неповторим идентификатор, което значи, че сте включени във всички държавни услуги “, изясни шефът по въпросите на Европейски Съюз в Правителството на Естония Клен Яретс.

Електронното гласоподаване в Естония е реалност. Провежда се седмица преди деня на вота. Почти половината от гласоподавателите гласоподават онлайн.

„ Ако да вземем за пример в тази седмица политикът към този момент не е харесван, можете да си измененията вота. Това може да се случи в електронния свят. Можете също да отбележите онлайн вота си като недействителен и да гласувате в изборна секция след седмица “, добави Яретс.

Благодарение на електронното ръководство на Естония, една компания може да бъде учредена за по-малко от 20 минути.

Александър и брачната половинка му Наталия са украинци и са притежатели на пи ар компания. Преди 4 години вземат решение, че ще развиват бизнеса си отвън Украйна и го вършат посредством електронното поданство на Естония.

„ Кандидатствахме, беше доста елементарен развой. За две седмици получихме утвърждение. Отидохме в естонското посолство в Киев и получихме картата си “, описа Александър.

„ Целта ни е да разпространим компанията си в разнообразни страни, да свързваме клиенти от Китай и България да вземем за пример, които да си поддържат връзка посредством платформа и да създават наличие отвън страната си “, добави украинката Наталия.

Така с цифрова персонална карта и достъп до електронните услуги в Естония, може да си основете компания и да я управлявате отдалечено. За осем години програмата генерира милиони евро на Естония.

„ Ако си поданик в друга страна, България да вземем за пример, електронното поданство няма да промени това. Ако имате компания в друга страна, Естония да вземем за пример, само че живеете в България и би трябвало да плащате налог за тази компания електронното поданство няма да го изключи “, съобщи ръководителят на наличието на електронното поданство Хана Браун.

„ Човекът, който гледа персоналната ми информация - доктор, служител на реда или някой държавен чиновник има пръстов отпечатък. Ако аз реша, че той няма право да ми гледа данните, мога да се оплача и да – това е престъпно нарушаване, страната поема случая, аз единствено депозирам недоволство. Има си правила “, съобщи президентът на Естония (2016-2021 г.) Керсти Калюлайд.

Хората в Естония имат вяра в дигитализацията и това е основно за електронното ръководство споделят от неправителствени организации.

„ През 2007 година имахме политически ориентирана хакерска атака и от този момент държавното управление на Естония взе решение да е транспарантно по тези въпроси. Политиците взеха решение, че макар срама от това, че са под хакерска атака, е значимо да са открити и да обяснят на хората какво се случва и в действителност сработи “, сподели старши специалистът по киберсигурност Маръл Майгър.

Компании в Естония се грижат за сигурността в киберпространството посредством симулации.

„ Ключът е да влезеш в обувките на неприятните и си представете те стават сутринта и си мислят по какъв начин да пробият системата, много са изобретателни. Единственият метод да защитим системата е да бъдем една стъпка пред тях “, съобщи Александър Ламвол, шеф на съвета на шефовете и основен специалист по оценяване на риска в CybExer Technologies.

„ Киберсигурността е основна, с цел да имаме всички тези публични услуги. 00:38 Естония е измежду дребното страни, които са присъединили киберсигурността като част от управническата си стратегия “, добави изпълнителният шеф и съосновател на CybExer Technologies Андрюс Кивисаар.

С цел осъвременяване на страните в Европейския съюз скоро ще се предприеме и още една стъпка. Ще се редуцира времето за прекосяване през граничните пунктове като отпадне подпечатването на паспорти за жители от страни отвън Европейския съюз.

„ За момента жители на трети страни минават по класическия метод на граничния надзор, срещат се с граничар, той ревизира техния паспорт, подпечатва го. В момента, в който новата осведомителна архитектура е на място, жителите на трети страни ще могат да употребяват цифровите технологии, както европейските жители “, съобщи изпълнителният шеф на Европейската организация за оперативно ръководство Крум Гърков.

Очаква се новата система да бъде въведена най-вече до две години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР