Вероятно все по-често попадате на заглавия като „Мощна магнитна буря

...
Вероятно все по-често попадате на заглавия като „Мощна магнитна буря
Коментари Харесай

Мощна магнитна буря удря Земята


Вероятно все по-често попадате на заглавия като „ Мощна магнитна стихия удря земята “ в обществените мрежи и съмнителни уеб сайтове.

Но до каква степен е правилно? Върху всеки от нас влияе както метеорологичното, по този начин и галактическото време. Второто се дефинира от интензивността на Слънцето и неговото въздействие върху нашата планета и останалите обекти в Слънчевата система.



Магнитна или геомагнитна стихия?

Когато има изригване върху слънчевата повърхнина, газ и заредени частици се изстрелват в галактическото пространство. Щом те доближат земната магнитосфера и взаимодействат с нея се образува геомагнитна стихия. „ Магнитна стихия “ е по-краткото и разговорно определение за това събитие.

„ Мощна “ и „ Страшна “ са епитети, а не степени на геомагнитна стихия

Силата на всяка геомагнитна стихия е друга. Например, Националната океаноложка и атмосферна администрация на Съединени американски щати (NOAA) употребява 5-степенна подредба на явленията.



G1 – Слаба геомагнитна стихия. Има късмет за незначителни разстройства в радиокомуникациите и електропреносната мрежа, влияе върху мигриращите животни и птици.

G2 – Умерена (средна) стихия. Въздейства върху електрическите системи и електропреносната мрежа, астронавтите в околоземна орбита и спътниците, нарушавания в радиокомуникациите.

G3 – Силна стихия! Влияе негативно и може да аргументи щета на електронните устройства, електропреносната мрежа, орбиталните спътници, GPS навигацията, смущава радиокомуникациите.

G4 - Много мощна стихия! Смущения и спирания на електричеството, връзките, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, заплаха за хората и системите в Международната галактическа станция.

G5 - Екстремна геомагнитна стихия! Срив на електропреносната мрежа, връзките, орбиталните спътници, риск за живота на астронавтите в околоземна орбита и така нататък

Земната магнитосфера и атмосфера съумяват да ни предпазят от рисковото галактическо време. А учените се пробват да предвиждат по кое време ще ни „ удари “ следващата геомагнитна стихия.



„ Дава ми се, че ще има магнитна стихия! “

Ако прочетете някъде, че след 2-3 седмици, месец или следващата година се задава „ мощна магнитна стихия “, имате всички аргументи да се съмнявате в тази информация. Нобелова премия ще получи всеки, който успее да предскаже такова събитие с такава акуратност. Въпреки че откривателите на Слънцето научават от ден на ден за него, мъчно е слънчевите изригвания и геомагнитни стихии да се предсказват за седмици или месеци напред. Защо?

Когато газовете и заредените частици изригнат от нашата звезда са им нужни 2 до 5 дни, с цел да доближат земната магнитосфера и да взаимодействат с нея. Едва след такова събитие на слънчевата повърхнина има съществено съображение да се чака геомагнитна стихия и полярни сияния. А и то да е ориентирано към нашата планета. Освен това силата на явлението може да се промени, до момента в който потокът от частици пътува в галактическото пространство.

Най-често засичаните геомагнитни стихии са слаби от степен G1. Учените ги следят благодарение на магнитометри и спектрометри. Но могат да се видят и с невъоръжено око.

Красотата на геобурята

Геомагнитните стихии предизвикват по този начин наречените Aurora Borealis – красивите и от време на време пъстроцветни полярни сияния. В Северноевропейските страни наблюденията на сиянията са рентабилен бизнес. Няколко компании провеждат екскурзии в Швеция, Финландия и Норвегия, чиято цена варира от 5,000 до 10,000 евро за седмица или 10 дни.

Снимка: Ralf Rohner


„ Лошо ми е, очевидно има магнитна стихия! “

Ако сходна имитация ви е непозната, значи от дълго време не сте говорили с по-възрастните си родственици. Със сигурност геомагнитните стихии въздействат върху човешкия организъм, тъй като той също е зависим на електромагнитните лъчения.

Медицината обаче дава спорни данни за връзката сред геомагнитните стихии и „ неприятно ми е “. Според едни откриватели, едвам мощна стихия от степен G3 и нагоре би могла да аргументи дискомфорт или някакви проблеми със здравословното положение. Според други, хронично болните и по-чувствителните хора потвърдено изпитват неразположение, повишение на кръвното налягане и други недоволства по време на геомагнитна стихия. В случай, че имате подозрения по какъв начин ви въздействат тези феномени, потърсете не във Facebook, а персоналния си доктор.

Но съгласно редица астрономи, въпросът не е дали ще ни „ връхлети “ рискова геомагнитна стихия от степен G5, а по кое време?

Спомени от предишното за бъдещето

При образуването на Земята сигурно е имало рисково слънчево въздействие върху нея. В началото на тази година екип учени от целия свят откриха доказателства за най-екстремната геомагнитна стихия! Тя се е случила преди повече от 9000 години, а дълбоките ледове на Гренландия и Антарктида крият радиоактивни следи от нея.

Видеоклипът нагоре демонстрира забележителното слънчево изригване от края на август и началото на септември 2017 година. Последвалата геомагнитна стихия някои асоциираха със степен G3, а други – с G4. Тогава имаше проблеми с връзките, полярни сияния, които доближиха съвсем до екватора и други проблеми, породени от електромагнитните разстройства.

Сега слънчевата интензивност се усилва, а геомагнитните стихии зачестяват. Затова се доверявайте единствено на достоверни източници, другояче рискувате да извършите някого малко по-богат като четете или споделяте изявления от вида „ Ужас! Връхлетя ни магнитна стихия “.

Ако някой ви каже или някъде прочетете, че през днешния ден има или следва геомагнитна стихия, може да ревизирате до каква степен тази информация е вярна в тези потребни връзки:

Национален институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките, Геомагнитна прогноза -

Геомагнитна обсерватория – Панагюрище, Дневна магнитограма –www.geophys.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php

Център за прогнозиране на галактическото време, Съединени американски щати (NOAA) - swpc.noaa.gov

Лаборатория по слънчева астрономия към Института за галактически проучвания на Русия - tesis.xras.ru/magnetic_storms.html

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР