Специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк

...
Специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк
Коментари Харесай

Председателят на СОС свиква временната комисия за Витоша


Специалната краткотрайна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша" ще бъде свикана идната седмица.

Това са поискали общинските съветници от "Политическа група 5", сподели нейният съпредседател инж. Симеон Славчев, който е член на комисията, заяви самият той посредством писмо до медийте.

Председателят на СОС Елен Герджиков, който оглавява краткотрайната комисия е заречен, че идната седмица ще свика съвещание на комисията. Датата в допълнение ще бъде конкретизирана. Днес Герджиков и ръководителят на комисията по архитектура Силвия Христова ще дадат специфична конференция, озаглавена "Само истината за Витоша", прецизира репортерът на БГНЕС.

Временната комисия за разбор на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на жители за туризъм, отдих и спорт и разработване на оферти и ограничения за решение на тези проблеми, беше основана по предложение на "Политическа група 5" през 2016 година Сред целите на ПГ5 са и решаването на проблемите на Природен парк "Витоша". По тази тематика общинските съветници от ПГ5 даже съумяха да реализират политически консенсус в Столичния общински съвет, нещо, което мъчно и много рядко се случва, прецизира Славчев.

"Природен парк Витоша не е нито наследник, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация. Той е на софиянци и всички посетители на столицата. Абсолютен популизъм и е неточно проблемите на Витоша да се употребяват сега за изваждане на политически дивиденти", сподели инж. Симеон Славчев.

"Целта на "Политическа група 5" е Природен парк "Витоша" да се трансформира в място за спорт, отдих и туризъм, наличен за всички. Това е и задачата, и желанието на всички софиянци. Именно за това ПГ5 работи по решаването на проблемите на Витоша още през цялото време на мандата на Столичния общински съвет, от преди две години. Проблемите са доста и насъбрани във времето. Затова е належащо самообладание за тяхното решение. Важно е обаче, че има политическа воля и консенсус тези проблеми да бъдат решени", съобщи инж. Симеон Славчев.

Той е направил даже предложение за въвеждането на такса за колите, които се качват и паркират в планината. Преди това обаче Столична община би трябвало да подсигури естествен достъп до Витоша - както с лифтове, по този начин и с екологичен превоз. От ПГ5 са безапелационни, че сега няма добър достъп и превоз до Витоша. Затова една от първите ограничения ще бъде да се оправи достъпа до планината и едвам тогава ще се вкара ограничаване за качване с коли.

Основното искане на Политическа група 5 е лифтовете на Витоша още веднъж да се върнат под шампката на общината. Само по този начин оборудванията още веднъж могат да проработят и софиянци да имат непрекъснат и обезпечен достъп до естествения парк. Проблемите на Витоша обаче се вземат решение постепенно, защото към момента не е признат Плана за ръководство, който сега се апелира.

"Няма друга столица в Европа и света, която да има до себе си планина, до която да се стига безусловно за минути, по тази причина всички институции, жители и неправителствени организации би трябвало да обединим старания, с цел да може бързо Природен парк Витоша да се върне на софиянци и те да могат да изполват пълноценно всички дадености за спорт, отдих и туризъм на планината", сподели още съпредседателя на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев.

По време на съвещанията си до момента краткотрайната комисия е провела диалози с управлението на концесионера "Витоша ски", управлението на Политическа партия Витоша и представители на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, както и с голям брой специалисти.

Времената комисията е разискала построяването на екопътеки в Природен парк "Витоша", както и обособяването на голям брой места за отдих с беседки, пейки, безвредни съорежения за игра на деца. Обмислят се разновидности за отделяне на специфични мрашрути за колоездачи и други.

В момента се проучва положението на всички хижи в планината, с цел да се подхващат ограничения за тяхното по-добро стопанисване и пълноценно потребление от жителите и гостите на София. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР