Специална група на Г-7, създадена за защита на глобалната финансова

...
Специална група на Г-7, създадена за защита на глобалната финансова
Коментари Харесай

Турция влезе в "сив списък" за недостатъчна борба с прането на пари

Специална група на Г-7, основана за отбрана на световната финансова система, в своя " сив лист " на страни, подлежащи на засилено наблюдаване. Причината е, че съгласно Financial Action Task Force (FATF) управляващите в Анкара не водят сполучлива битка с прането на пари и финансирането на тероризъм.

Това може в допълнение да отслаби задграничните вложения в турската стопанска система, които така и така понижават през последните години, разяснява " Ройтерс ". Обикновено, поселдиците от попадането в ази категория, води и до проблеми с връзките с интернационалните банкови групи и евентуално ще се отрази на обменния курс на турската лира, добавя организацията.

В този лист от 23 страни влязоха също Мали и Йордания, а бяха извадени Ботсвана и остров Мавриций.

Но Турция е несравнимо по-голяма стопанска система и съгласно Маркус Прейер, президент на FATF, би трябвало да се оправи " със съществени въпроси за надзора " на банковия и имотния си браншове, както и с търговците на злато и скъпоценни камъни. " Турция би трябвало да показва, че дейно се оправя със комплицирани каузи по пране на пари, както и да покаже, че повдига обвинявания за финансиране на тероризма и дава приоритет на случаи с оповестени от Организация на обединените нации за терористи организации като " Ислямска страна " и " Ал Кайда ", добави германецът на конференция.

Турското министерство на финансите и държавната хазна съобщи, че решението на FATF е безпричинно " макар напъните за съгласуване ". Ще продължим с всички нужни ограничения с FATF и обвързваните институци, с цел да подсигуряваме, че нашата страна ще бъде извадена от този лист допустимо най-скоро ", допълват от министерството.

Страната е член на FATF от 1991 година и в този момент упорства, че в самия завършек на 2020 година е приела закон, предотвратяващ финансирането на оръжия за всеобщо заличаване. Това, съгласно Анкара, е дало отговор на 4 проблeма, посочни година по-рано в отчет на FATF, като измежду тях са били и финансирането на тероризъм.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР