Специализираното туристическо издание Lonely Planet представи своите най-добри дестинации за

...
Специализираното туристическо издание Lonely Planet представи своите най-добри дестинации за
Коментари Харесай

София сред топ 30 дестинациите на Lonely Planet за 2023 г.

Специализираното туристическо издание Lonely Planet показа своите най-хубави дестинации за посещаване през идната година. В листата Lonely Planet's Best in Travel 2023 няма да срещнете кой знае какъв брой причудливи места. Приятно ще ви стане, когато видите родната столица измежду предложените места за туристически направления.

За първи път годишният справочник има нов формат, който включва рекомендации за всяка една подбрана дестинация. Всичките 30 места са подредени в няколко категории - Яж, Пътувай, Свържи се, Учи се и Отпусни се.

Преди да ви представим топ дестинациите за 2023 година, дано ви напомним и по какъв начин изданието сформира класацията. Всяка година Lonely Planet организира съвещания с доста на брой писатели, блогъри, издателски сътрудници и други. Всеки, който влезе във финалния лист, е определен поради своята новост, неповторими прекарвания, фактора „ уау “ и непрекъснатия си ангажимент към резистентност, общественост и многообразие.

Категория “Яж ”

В нея тази година са попаднали Умбрия в Италия, Куала Лумпур в Малайзия, Фукуока в Япония, Лима в Перу, Южна Африка и Монтевидео в Уругвай.

Известна още като " зеленото сърце " на Италия, Умбрия е известна с изобилието от месни ястия, изключително агнешко, свинско и дивеч, печени на скара или на шиш с обилие от билки, само че евентуално е най-прословута с печеното кърмаче.

Когато става дума за вкусна храна, не може да се отхвърли, че Югоизточна Азия е дестинация с безчет оферти. Това, което прави този район толкоз специфичен, е фактът, че в никакъв случай не сте прекомерно надалеч от невероятна храна.

Фукуока е наложително място за феновете на вкусната храна, изключително в случай че обичате японската кухня. Регионът ше ви предложи неповторими ястия.



Отидете ли в Перу, не може да си тръгнете без да сте пробвали севиче.

Южна Африка, на собствен ред, ще се хареса на всеки, който е самоуверен дегустатор и не може да си показа живота без вино.

Последната дестинация в категория “Яж ” е Монтевидео. Пристанищният град и столица на Уругвай е отговор на търсенията на всеки странник, който обожава релаксиращите разходки и аромата на добре приготвена храна.

Категория “Пътувай ”

В тази категория откриваме маршрута Истанбул - София, Нова Скотия в Канада, Бутан, Замбия, Западна Австралия и националния парк Naturales в Колумбия.

Истанбул е динамичен град, който си заслужава да посетите, означават от Lonely Planet и оферират да съчетаете гостуването там с странствуване с нощен трен до столицата на България - София.

Канадската провинция Нова Скотия също е добър избор за странствуване през идната година, изключително в случай че обожавате да сте заобиколени от недокосната природа. Очакват ви безбрежни морски лимити, тучни зелени гори, езера и просторни аграрни ниви.

През 2022 година Бутан най-сетне още веднъж се отвори за туризъм и разкри своята перла в короната – Трансбутанската пътека, която свързва девет области, две общини, един народен парк и 400 исторически и културни обекта.



Замбия ще остане вечно в сърцето ви с фамозния водопад Виктория, който ЮНЕСКО разказва като спускащ се шумно надолу по серия от базалтови клисури.

Ако имате опция през 2023 година, отскочете и до Западна Австралия и Колумбия. Тези далечни дестинации ще ви пренесат в нова атмосфера - невериятни плажове, проломи, рифове, монолити, езера и джунгли.

Категория “Отпусни се ”

Lonely Planet ви изпраща към Халкидики в Гърция - обичано място на хиляди българи. Освен това може да поразсеете мислите си с полет до Ямайка, Доминика, Раджа Ампат в Индонезия, Малта и Йордания.

Малта е отлична опция на Италия. Климатът е също толкоз удобен за занимания навън, а в допълнение получавате и пейзаж в духа на Близкия изток.



В Йордания отделете време за две наложителни спирки - Петра и град Аман.

Категория “Свържи се ”

За жадуващите за потапяне в природата и възобновяване на връзката с нея вътре в нас изданието Lonely Planet се е спряло на шест благоприятни условия. Това са Аляска, Албания, Акра в Гана, Сидни,  Гвиана в Южна Америка и Бойзи в Съединени американски щати.

За Аляска, 49-ият и максимален щат на Съединени американски щати, мнозина мислят като за чудесно място да заточиш някого. В действителността обаче тук ще откриете Денали - най-високият връх в Северна Америка.

Албания ще ви завоюва с богатат си история и забавна просвета, а Акра в Гана има африканско завещание, което ще ви придвижите през вековете обратно.



През 2023 година тогавашната нидерландска колония, Гвиана се обрисува като топ туристическа дестинация с помощта на зашеметяващите си естествени забележителности.

Не по-малък триумф в устрема си да се свържете с природата в себе си и навсякъде предлага столицата на Айдахо - Бойзи. Тя е дом на най-голямата баска общественост в света отвън Испания.

Категория “Учи ”

Зажаднелите за нови познания имат няколко благоприятни условия, от които да изберат. Това са Манчестър във Англия, Ню Мексико, Дрезден в Германия, Ел Салвадор, Южна Шотландия и Марсилия във Франция.

Дрезден си заслужава да бъде посетен поради своята невероятна архитектура и история, а в Манчестър, постоянно недооценяван като културна дестинация, има доста художествени галерии за разглеждане и годишен културен фестивал.

В Ню Мексико, в случай че инцидентно имате път към Съединени американски щати, може да научите повече за индианската история на страната и испанското завещание, до момента в който ядете червени и зелени люти чушки.



Ученолюбивите ще се наситят на нови познания и в Ел Салвадор. Тази дребна по размери страна подготвя към учене, до момента в който се излежавате на някой от плажовете й. Знания, слънце и тънък пясък ще откриете и във френския град Марсилия.

В Южна Шотландия пък имате опцията да чуете по какъв начин се приказва британски език на локалния акцент и шанса да разгледате фамозни крепости.

Снимки: Pixabay.com
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР