Социалните помощи за дърва и въглища може да бъдат спрени

...
Социалните помощи за дърва и въглища може да бъдат спрени
Коментари Харесай

Нова изцепка на министър Сандов: Спира помощите на възрастните хора за дърва и въглища

Социалните помощи за дърва и въглища може да бъдат спрени като част от ограниченията за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Това стана ясно от думите на заместител министър-председателя по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на запитване на депутата Стефан Шилев, оповестено в „ Монитор “.

„ В връзка съм с Министерството на труда и обществената политика за това, че помощите по формата въглища и дърва може би следва да бъдат прекъснати, защото задълбочават проблема”, съобщи Сандов от трибуната в Народното събрание.

От отговора на министъра стана ясно още, че 30% от замърсяването в София с фини прахови частици е породено отвън рамките на Столична община.

„ Това са трансгранични замърсявания и замърсявания, които идват от прилежащи общини, най-много Перник. Замърсяванията идват най-много от битово отопление и превоз, само че съществени емитери са избрани от избрани индустриални предприятия, кариери от прилежащи градове, трансгранично замърсяване от Северна Македония и Сърбия заради преноса на частици от вятъра”, уточни Сандов.

„ Според данните през последната година има занижаване както в среднодневните стойности за година по този начин и броя превишавания като дни през годината. Местните управляващи могат да одобряват по-сериозни ограничения. След предстоящо отрицателно решение от съда в Люксембург може би ще би трябвало да се пристъпи към по-крути мерки”, сподели още заместител министър-председателят.

Министърът изясни, че има уверението на столичния кмет, че се работи по построяването на зона център и външен център с по-ниски излъчвания. Националното посланичество на студентските препоръки са поискали обособяването на такава и в Студентски град.

По отношение на финансирането на ограниченията в битката с мръсния въздух министърът уточни, че по Оперативна програма „ Околна среда” 2014-2020 година, която ще завърши в края на 2021-а, са обезпечени 122 млн. за ограничения за битово отопление и 500 млн. лв. за публичен превоз. В идващия програмен интервал 2021-2027 са планувани 750 млн. за подобрявана на качеството на атмосферния въздух, в случай че бъдат утвърдени. Отделно в бюджета за 2022-а също са заложени средства. Там са заложени 30 млн. лева за ограничения за запазване на чистотата на въздуха и настрана 47 млн. лева по нов механизъм.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР