Соня Момчилова остава председател на Съвета за електронни медии, след

...
Соня Момчилова остава председател на Съвета за електронни медии, след
Коментари Харесай

Соня Момчилова остава председател на СЕМ, оставката не мина

Соня Момчилова остава ръководител на Съвета за електронни медии, откакто двама от членовете й желаеха оставката й на днешното му съвещание, изненадващо и отвън дневния ред. Останалите трима членове обаче я отхвърлиха.
Още по темата
Издигнатите от " Демократична България " и " Продължаваме промяната " за членове на Съвет за електронни медии Пролет Велкова и Симона Велева желаеха оставката на Момчилова поради изразено от нея мнение в обществената мрежа. Шефката на медийния регулатор се възмути, че не дава отговор на журналистическите стандарти интернационалното следствие по границата, в което български гранични служители на реда бяха упрекнати, че са стреляли по сирийски мигрант.

" Мисля, че най-сетне се досетих каква е повода консорциумът от публицисти, работил по репортажа, уличаващ нашата граница и бранителите й в незадоволителна човечност и неприспособимост, да стане граница на страна от Шенгенското пространство, да не подчини работата си на базови журналистически стандарти. Не, въобще не позволявам, че е насърчено, по един или различен метод бързане, с цел да се полеем с ползваща съперниците ни малоумна самооценка, камо ли скалъпени сюжети ", написа в персоналния си профил Момчилова. Тя изрежда още редица въпроси, на които българската журналистка не тъпси отговори в репортажа. И пита " когато гледат репортажи като този, на кого да имат вяра - на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, редовите, постоянно пребивани и живеещи в боязън за живота си гранични служители на реда, президента, министъра, или на некадърните напъни да се дамгоса всичко, което страната ни прави, с цел да пази територията си ", написа шефката на Съвет за електронни медии предходната седмица.

За стрелбата формалните държавни институции у нас, включително Министерство на вътрешните работи, отхвърлиха и демонстрираха снимки с ранен от мигрантите служител на реда и нанесени материални вреди по пункта на патрула и полицейския автомобил.

Въпреки това, последваха публични апели за оставката на Момчилова от страна на АЕЖ, чийто член е българската журналистка, взела участие в следствието, от Българския хелзинкски комитет, а преди ден реагираха и " Репортери без граници ".

" Конкретният мотив за настояването ни са мненията на госпожа Момчилова по отношение на работата на журналистката Мария Черешева по интернационалното следствие за нерегламентирана приложимост на мощ и нечовешко и унизително третиране от страна на българските гранични управляващи към нелегално минали границата на страната и търсещи протекция ", обявиха от БХК по адрес на Момчилова.

Симона Велева и Пролет Велкова мотивираха настояването си Момчилова да се отдръпна от управлението на Съвет за електронни медии с това, че в персонални изявления в профила си във " Facebook " и в телевизионни, радио- и други изявленията изрича отзиви, които се разграничават от позицията на Съвет за електронни медии.

По време на съвещанието Велкова изрази отвращение, че шефката на Съвет за електронни медии популяризира " антидемократична агитация " и " кремълски опорни точки ", че войната в Украйна била оправдана. Симона Велева пък е несъгласна, че въпреки и коментар в обществената мрежа, постът й се възприемал като позиция на ръководител на Съвет за електронни медии.

Момчилова не се отхвърли от мнението си и не одобри упрека на поискалите оставката й.

Против отстраняването й от поста гласоподаваха самата тя, както и Габриела Наплатанова от президентската квота и Галина Георгиева, член на Съвета по предложение на ГЕРБ. 

Членовете на медийния регулатор се гласоподават от Народното събрание, като депутатите и президентът си поделят квотите в Съвет за електронни медии. Вече определените членове на Съвета излъчват между тях ръководител.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР