Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кметa на община Златица

...
Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кметa на община Златица
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на кмета на Златица за присвояване на 1 млн. лв.

Софийска градска прокуратура повдигна обвиняване на кметa на община Златица Магдалена Иванова (БСП) за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, осъществено в съучастничество.

От известие на прокуратурата излиза наяве, че кметът на Златица е осъществила длъжностно заграбване на сума над 1 000 000 лева в интервала юли-декември 2014 година
Кметът на Златица на съд – ощетила общината с над 1 млн. лева Преди 3 години строителна компания получила безценен ремонт на учебно заведение без конкурс, още не си е свършила работата
Средствата били отпуснати като целеви дотации за финансови разноски от бюджета по лансираната от кабинета " Орешарски " стратегия. „ Растеж и стабилно развиване на районите “. В присвояването са взели участие друго длъжностно лице и шеф на частно комерсиално сдружението като помагачи. Иванова се разпоредила със сумата, като наредила заплащане по фактура за осъществени строително-монтажни работи.

За улеснение на присвояването било осъществено документно закононарушение от страна на помагачите й, като били формирани публични документи с погрешно наличие. По този метод във фактурите били отразени неведнъж по-високи стойности от действително дължимите.

Кметицата е привлечена към наказателна отговорност и за това, че януари месец 2014 година е изготвила формален документ с погрешно наличие за да бъде употребен пред регионалния шеф на Софийска област и по този начин да се реализира двойно финансиране на строително-монтажни работи.
ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за нарушавания в община Златица Кметицата от Българска социалистическа партия не е провела социална поръчка за асимилиране на пари за учебното заведение
Тя твърдяла, че планът с предмет „ Преустройство на първи етаж на Разширение на учебно заведение кв. 72, гр. Златица “ не е финансиран от различен източник, друг от Публична капиталова стратегия „ Растеж и стабилно развиване “.

Иванова е с мярка за неотклонение " Подписка ". Ако бъде приета за отговорна по повдигнатото й обвиняване за документно закононарушение, тя може да получи наказване „ отнемане от независимост “ до 5 години, като съдът може да постанови и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба.

За длъжностно заграбване законодателят е планувал наказване „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години.

Преди малко повече от година против нея беше подаден сигнал от страна на ГЕРБ, а още от 2017 година прокуратурата се занимава с проблема към ремонта на учебното заведение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР