София. Служебният министър на туризма Министър Балтова проведе работна среща

...
София. Служебният министър на туризма Министър Балтова проведе работна среща
Коментари Харесай

Служебният министър Стела Балтова проведе работна среща с представители на планинските водачи

София. Служебният министър на туризма Министър Балтова организира работна среща с представители на сдружението „ Планини и хора - асоциацията на планинските водачи в България “, Български планинарски съюз и Колоездачна лига и български портал за планинско колоездене МТВ-ВG. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . В срещата участваха също заместник-министър Даниела Стоева и специалисти от министерството на туризма.

Планинските водачи желаеха подпомагане от министерството на туризма за приемането на устав, който да контролира основаването, маркирането и поддръжката на пешеходните направления в планините. Те приканиха за въвеждането на обединен стандарт, защото сега съществуват разнообразни маркировки, изпълнявани в годините по разнообразни стратегии и начинания. Това може да е неестетично, объркващо за туристите и даже рисково, предизвестиха планинските водачи. Те акцентираха, че резултатът от слагането на добра маркировка ще има директно отражение върху развиването на вътрешния туризъм в по-слабо развитите и отдалечени места - това ще е поддръжка за дребните и междинните предприятия в планинските и селските региони.

Министър Балтова застана зад концепцията и се съгласи, че би трябвало да има изцяло регламентиране с администриране на пешеходните направления и планинското колоездене. Тя акцентира обаче, че с цел да се сътвори указател на пешеходните направления и тези за планинско колоездене, е нужен нов регулаторен режим, а това може да стане единствено със закон. Министерството на туризма има подготвеност да провежда авансово разискване на показаните хрумвания, в това число да притегли и други министерства, в чиито пълномощия са повдигнатите въпроси, с цел да бъде направен план, който непосредствено да влезе в законодателния орган след избора на парламент.

Друг значим въпрос, който повдигнаха участниците в срещата, е въвеждането на обединен учебен стандарт за подготовката на претендентите и придобиването на дееспособност за практикуване на специалността планински лидер, както и съществуването на застраховка за професионална отговорност.

Министър Балтова се ангажира да спомага за желаните законови промени и предложения представителите на организациите и сдруженията на планинските водачи да се включат интензивно в процеса, в деен разговор взаимно с специалистите на Министерството на туризма.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР