София. Щастлив съм, че имам възможност да представлявам Министерството на

...
София. Щастлив съм, че имам възможност да представлявам Министерството на
Коментари Харесай

Министърът на отбраната Стефан Янев: Наше морално задължение е да постигнем възможно най-добрата работна среда

София. Щастлив съм, че имам опция да съставлявам Министерството на защитата при подписването на Колективния трудов контракт, който е значим за всички работещи и цивилни чиновници в системата. Това сподели министърът на защитата Стефан Янев след подписването на 15-ия следващ Колективен трудов контракт (КТД) в Министерството на защитата и осмото Споразумение по отношение на представителните и защитните функционалности на синдикатите, оповестиха от пресцентъра на Министерството . „ Хората са най-ценният ни капитал. Ние имаме морално обвързване към всички работещи да предоставяме безвредни условия на труд и да подобряваме работната среда, с цел да бъдат такива, каквито хората заслужават “, сподели още министър Янев. Той акцентира, че за 15-и следващ път се подписва подобен Колективен трудов контракт и това значи, че Министерството на защитата има към този момент близо 30-годишен опит в сходно договаряне със обществените сътрудници. „ Нашето обвързване е да развиваме този опит и да търсим още елементи, в които може да създадем усъвършенствания “, съобщи той. Министър Янев поздрави присъстващите с идните празници и им пожела триумф, както и все по този начин целеустремено да пазят правата на работещите и да отстояват всичко належащо за реализиране на допустимо най-хубавата работна среда.

Георги Братованов, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати от защитата „ Българска войска “ приветства одобрения метод посредством разговор да се търсят решения на проблемите. Част от останалите нерешени въпроси ще бъдат предмет на съвещание на Отраслов съвет за обществено съдействие при започване на идната година след приемането на държавния бюджет и бюджета на Министерството на защитата.

Постигнахме триумф посредством градивни договаряния, сподели Тодор Воденов, ръководител на Национален профсъюз „ Отбрана “. Той акцентира, че текстът на документа с изключение на контрактуван и подписан през днешния ден, би трябвало да бъде и изпълняван в полза на работещите.
На подписването участваха заместник-министрите на защитата Александър Петков и Ралица Симеонова, шефове на дирекции, представители на синдикатите. Сред новите моменти в тазгодишния документ е основаването на наредба, в която категорично се сочи, че този КТД се ползва и за цивилните чиновници в държавните детски градини към Министерството на защитата.

Настоящият Колективен трудов контракт влиза в действие от 1 януари 2022 година и важи две години. Той е рамков за Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска. С него се уреждат трудовите и осигурителните връзки и въпросите на виталното ниво на цивилните чиновниците по трудово правно отношение – синдикални членове на Федерацията на самостоятелните синдикати от защитата „ Българска войска ” и Националният профсъюз „ Отбрана ”, които работят в посочените структури.

„ Съобразявайки се с опциите на бюджета на Министерството на защитата за интервала 2022 година – 2023 година, при провеждането на актуалните договаряния по груповото трудово договаряне, напъните на представителите на министерството и синдикатите бяха ориентирани към опазване на постигнатите и прилагащите се досега обществени придобивки, свързани със обществения статус на цивилните чиновници.
Документът, които се подписа през днешния ден, е образец за градивен дух, положителния звук и приемливост в обществения разговор. Това са водещи правила при реализирането на партньорството сред страните, за демократизиране и модернизиране на връзките в националната ни отбранителна система, които водят началото си от 1990 година ”, показват от Министерството.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР