София. Наред с информационните и комуникационните технологии вторият най-бързо развиващ

...
София. Наред с информационните и комуникационните технологии вторият най-бързо развиващ
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Културните и творчески индустрии са един от най-бързо развиващите се сектори в града

София. Наред с осведомителните и информационните технологии вторият най-бързо разрастващ се и стратегически стопански бранш в София са културните и креативните промишлености. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция „ Пътища за нововъведенията в културата “. В откриването на конференцията взеха присъединяване Малина Едрева – ръководител на комисията по „ Култура, обучение, просвета и културно разнообразие “ в Столичния общински съвет и шефът на Гьоте институт Енцио Вецел, оповестиха от пресцентъра на Столична община .
София е измежду топ 10 градове в Европа по приход, генериран от тези промишлености. 7,3% от добавената стойност е от бранша на културно креативните промишлености, а близо 12% от хората в града са заети в областта на културата, сподели още столичният кмет. „ София се развива като иноватор доста бързо и имам вяра, че градът ни е доста уместно място за разкриване на нови пътища за нововъведения в културата “, добави столичният кмет и напомни, че Академията за мениджмънт в културата също беше част от новаторските начинания на Столична община и Асоциация за развиване на София.
Събитието е част от програмата на Академия за мениджмънт в културата за 2017г.и се финансира от Столичната община и Гьоте Институт.През тези 4 години от развиването на Академията към този момент към 100 културни мениджъра от България са имали опция да надградят своите умения. През тази година в образованието са включени участници от Солун и Букурещ. От 2015 година година Академията се провежда дружно с Гьоте Институт България и в партньорство със Софийския университет. Инициативата получава поддръжката на европейски културни институти в България: Посолството на Австрия, Британския съвет, Чешки културен център, Институт Сервантес, Френски културен институт, Полски културен институт. Всички те способстват с обучители, с обмяна на опит, с организация, подкрепят столичните мениджъри в културата да се срещнат с европейски мрежи, предизвикват дружно подвижността на хора и творби на изкуството и европейските копродукции. Успешно приключилите едногодишно образование получават следдипломна подготовка за мениджъри в културата от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР